Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
25 липня 2013 р. Всi новини

У КНУ ім.Т.Шевченка відбулася зустріч з нобелівським лауреатом

 

 

23 липня 2013 року в Головному корпусі Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбулася зустріч з лауреатом Нобелівської премії з хімії 2001 року, Президентом Інституту Рікен (Японія) паном Рьоджі Нойорі.

На зустрічі були присутні Посол Японії в Україні Й. В. пан Тоічі Саката, Перший заступник Міністра освіти і науки України Євген Суліма, ректор КНУ імені Тараса Шевченка Леонід Губерський, проректор з наукової роботи КНУ Сергій Вижва, представники хімічного факультету, Інституту високих технологій, відділу міжнародного співробітництва університету, представники МОН України і Посольства Японії в Україні.
Під час зустрічі мова йшла про співробітництво Японії й України в науково-технічній сфері, розвиток інтердисциплінарних досліджень, створення механізмів співпраці науковців з представниками індустрії.

Перший заступник Міністра освіти і науки України Євген Суліма розповів про українські наукові школи природничих наук, підкреслив важливість спільних наукових розробок, створення лабораторій, проведення конференцій.

Ректор КНУ імені Тараса Шевченка Леонід Губерський, у свою чергу, розповів про наукові школи університету. Він зауважив, що в основному співпраця Київського університету з японськими університетами відбувається в гуманітарній сфері, здебільшого - це мовна практика. «Хотілося б розширити співробітництво в науково-технічній сфері, в галузі хімії, фізики, біології», - сказав ректор.

Пан Рьоджі Нойорі погодився з Леонідом Губерським, зазначивши, що співпрацю України і Японії слід переносити з сфери вивчення мов у сферу природничих наук.

Учасники зустрічі обговорили питання розвитку інтердисциплінарних досліджень. На думку нобелівського лауреата, це надзвичайно важливо в сучасному світі, адже у більшості університетів існує чіткий розподіл між фізикою, хімією, математикою тощо.
Леонід Губерський зазначив, що в Київському університеті перші спроби вирішити питання міждисциплінарних досліджень були зроблені у 2009 році, коли було створено Інститут високих технологій (ІВТ). Він підкреслив, що в основі створення інституту лежить ідея фундаментального міждисциплінарного підходу для підготовки науковців нового покоління.

Наприкінці зустрічі Рьоджі Нойорі подякував за цікаву розповідь про університет, за плідну дискусію та висловив сподівання, що у найближчому майбутньому розпочнеться тісна співпраця між Інститутом Рікен, що він очолює й КНУ імені Тараса Шевченка.

 

  

За інформацією:  vnz.org.ua