Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
26 липня 2013 р. Всi новини

У Польщі студентів поменшає майже на півмільйона

 

 

У Польщі у найближчі десять років студентів стане на 420 тисяч менше, що пов'язано з демографічною ситуацією у країні.

Про це йдеться у дослідженні “Вища освіта в Польщі”, підготовленому міністерством вищої освіти та науки, передає Укрінформ.

У дослідженні зазначається, що на сьогодні в Польщі навчається близько 1,67 млн студентів, а через 10 років їх кількість зменшиться до 1,25 млн. Згідно з прогнозом міністерства, негативний тренд утримуватиметься до 2025 року. Після цього кількість студентів поступово збільшуватиметься і в 2035 році їх буде 1,48 млн.

Згідно з результатами дослідження, найбільш популярними напрямами навчання в Польщі в останні роки є гуманітарні науки, економіка і право, на яких навчається майже 38% студентів.

Технічні професії, а також фахи у сфері промисловості та будівництва опановують 16% студентів, а педагогічний фах - 11%. При цьому за останні роки в Польщі меншає серед молоді популярність гуманітарних та економічних дисциплін. Натомість зростає цікавість до інженерно-технічних спеціальностей, навчання у сферах охорони та безпеки, а також соціальної опіки та мистецьких професій.

У дослідженні зазначається, що у країні систематично зростає кількість іноземних студентів, серед яких найбільшу групу становлять українці. Зокрема, з 2004 по 2011 роки кількість іноземних студентів зросла утричі - до 25 тис. Станом на 2011 рік в Польщі навчалося більше 6,3 тис. українців, майже 3 тис. білорусів, а також 1,5 тис. норвежців.