Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
27 липня 2013 р. Всi новини

У Києві обговорили проблеми доступності ЗНО для осіб із вадами зору

 

 

25 липня 2013 року в Українському національному інформаційному агентстві «Укрінформ» відбулася прес-конференція «Доступність ЗНО для осіб із вадами зору: досвід і перспективи».

У заході взяли участь директор Українського центру оцінювання якості освіти Ірина Зайцева, президент Громадського об’єднання незрячих фахівців «Реаресурс» Сергій Васін, начальник відділу інклюзивної освіти та інтернатних закладів Міністерства освіти і науки України Віра Шинкаренко, менеджер освітньої програми Міжнародного фонду «Відродження» Олександр Андрощук.

Під час заходу розглянуто питання щодо участі абітурієнтів з вадами зору у складанні тестів зовнішнього незалежного оцінювання, а також були представлені напрацювання в рамках пілотного проекту з апробації адаптованих тестових завдань для складання ЗНО випускниками спеціальних загальноосвітніх шкіл для сліпих.

Зокрема, 13-17 травня 2013 року у п’яти школах для сліпих відбулося апробаційне тестування випускників з двох предметів – української мови і літератури та з історії України, в якому взяли участь 16 випускників. Це перша спроба адаптувати тестові завдання для незрячих, а також апробувати адаптовані тестові матеріали.

Проект «Апробація адаптованих тестових завдань для проходження зовнішнього незалежного оцінювання знань випускниками спеціальних загальноосвітніх шкіл для сліпих» був реалізований з метою створення для людей з глибокими порушеннями зору рівних можливостей у доступі до вищої освіти шляхом апробації адаптованих тестових матеріалів та процедур ЗНО для цієї категорії абітурієнтів.

За словами представника фонду «Відродження» Олександра Андрощука реалізація цього проекту стала можливою тільки завдяки скоординованій співпраці між громадськими організаціями, державними органами управління освітою, вчителям, дітям та їхнім батькам. Цей проект продемонстрував, що така співпраця не тільки можлива, але й ефективна.

Для реалізації цього проекту довелося пройти довгий шлях від вивчення міжнародного досвіду, зокрема Російської Федерації та Республіки Польща, морально-психологічної підготовки дітей з вадами зору, їхніх батьків та вчителів до матеріального забезпечення. «З часу спроб теоретичних досліджень та переходу до практичних кроків пройшло майже 4 роки. І зараз ми практично звітуємо за всі ці роки діяльності», – наголосив президент Громадського об’єднання незрячих фахівців «Реаресурс» Сергій Васін.

Сліпі діти навчаються в школах за допомогою рельєфно-точкового шрифту Брайля, яким друкуються спеціальні книги для сліпих. Такі діти раніше не мали можливості складати тестові завдання ЗНО. Тестові матеріали, які виготовляються для учнів з нормальним зором, потребують адаптування для сліпих дітей.

Український центр оцінювання якості освіти долучився до проекту розуміючи, яке велике значення він має для соціалізації дітей з такими вадами. «Коли молода людина обирає форму оцінювання знань ЗНО і при реєстрації вказує, що їй потрібні особливі умови для складання тестів, і ми в змозі такі умови надати, то регіональні центри незалежного оцінювання докладають усіх зусиль, щоб ці умови забезпечити. Це і є створення рівних умов для всіх, хто бере участь у ЗНО. В цьому році участь у ЗНО 99 осіб з різними порушеннями розвитку, серед яких були і учні з вадами зору. Ми створювали для них всі можливі умови, але для таких учасників потрібно розробляти окремі тести», – зауважила директор Українського центру оцінювання якості освіти Ірина Зайцева.

Так, на першому етапі проекту розроблено та надруковано шрифтом Брайля адаптовані тестові завдання з української мови та літератури і з історії України. Другий етап складався з апробації адаптованих тестових завдань і процедури складання тестів для сліпих дітей.

Директор Українського центру оцінювання якості освіти Ірина Зайцева також зазначила, що апробаційне тестування виявило також проблему з підготовкою кадрів для перевірки тестових завдань. «В Українському центрі оцінювання якості освіти на сьогодні не має фахівців, які б могли працювати з тестами шрифтом Брайля. Проте, Український центр оцінювання якості освіти оцінює цей проект як успішний», – підсумувала Ірина Зайцева та наголосила, що цей успіх був би неможливим без підтримки Міністерства освіти і науки України, адже всі заходи проекту проводилися на базі спеціальних навчальних закладів МОН.

Начальник відділу інклюзивної освіти та інтернатних закладів Міністерства освіти і науки України Віра Шинкаренко підкреслила, що апробація ЗНО для сліпих дітей проводиться вперше в Україні, і напрацьовано унікальні матеріали та досвід, що дозволить в подальшому розширити перелік тестових завдань з інших предметів, з урахуванням переваг та недоліків при адаптації тестових матеріалів і процедур першого тестування.

«Відповідно до соціальних ініціатив Президента України, з метою забезпечення навчальних закладів для сліпих дітей підручниками, посібниками шрифтом Брайля з Держбюджету виділено 10 млн грн. Колегією МОН України затверджено список таких посібників і матеріалів, які будуть видаватися за державні кошти. Також Державної цільової програми «Національний план дій з реалізації Конвенції ООН Про права інвалідів та розвитку системи реабілітації інвалідів на період до 2020 року», затвердженою постановою Кабінету Міністрів від 1 серпня 2012 року №706 передбачено внесення змін до нормативно-правових актів щодо створення умов для участі в ЗНО не тільки дітей, які мають вади зору, а й глухих, з проблемами опорно-рухливого апарату та інших. Отже, ці проблеми  вирішуються на державному рівні», – зазначила Віра Шинкаренко.

 

 

 

  

За інформацією:  mon.gov.ua