Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
31 липня 2013 р. Всi новини

Абітурієнтка стверджує, що не вступила до вишу через помилку Центру ЗНО

 

 

Минулої п'ятниці до Одеського регіонального центру зовнішнього незалежного тестування звернулася Галина Маляренко, яка повідомила, що через помилку Центру ЗНО вона не зможе вступити до вишу у цьому році.

Вчора вона звернулася зі скаргою до громадської ініціативи «Студентський захист», до Всеукраїнського центру оцінювання якості освіти та до прокуратури.

За словами тітки абітурієнтки, дівчина склала ЗНО з біології в Миколаєві, де вона живе, і, коли з'явилися результати, роздрукувала інформаційну карту зі своєї персональної сторінки. Результат тесту з біології, згідно з роздруківкою, склав 158 балів. Зрадівши високому результату, дівчина вирушила подавати документи в Білоцерківський національний аграрний університет.

Документи у неї взяли, однак, коли дівчина їхала додому, їй передзвонили з вишу і повідомили, що документи прийняти не можуть: відповідно до бази даних Центру ЗНО, у неї не 158, а 128 балів. З урахуванням того, що біологія в аграрному виші - профільний предмет, для вступу необхідно мінімум 140 балів. Минулої п'ятниці абітурієнтка вирушила в Одеський регіональний центр ЗНО, де, за її словами, їй сказали, що таких потерпілих вже п'ять осіб, і запропонували писати в прокуратуру. При цьому її запідозрили в підробці, оскільки в електронній базі дійсно значиться 128 балів.

«Дівчинка однозначно нічого не підробляла, ми їй віримо. Якщо зараз зайти на сторінку і роздрукувати дані, вийде 128 балів. Але спочатку було справді 158. Дівчинка посилено готувалася до тестів з біології, тому впевнена у своїх знаннях», - підкреслила її родичка.

Директор Одеського регіонального центру оцінювання якості освіти (ОРЦОЯО) Анатолій Анісімов пояснив, що такий випадок був, але одиничний, і ні про які п'яти випадках мови бути не може.

«Так, в електронній базі даних у цієї абітурієнтки - 128 балів. Вона прийшла до нас з двома бланками - на першому було 158 балів, це той бланк, який вона возила до вишу, а на другому, роздрукованому пізніше, вже стоїть 128 балів. Справа в тому, що такого бути не може: перший бланк однозначно не відповідає стандартам цього року. Розумієте, є рейтинговий бал і є тестовий, і шкала, по якій тестовий конвертується в рейтинговий. Так от, такого тестового балу, як у неї, просто в принципі в цьому році бути не могло - шкалювання в її першому бланку неправильне. Тому я впевнений, що бланк підроблений. Це нескладно зробити, якщо володіти елементарними навичками фотошопу», - вважає А. Анісімов.

За його словами, випадків підробок результатів тестування зараз мало - не більше одного-двох на рік, хоча в 2008-му році, коли ЗНО тільки почали впроваджувати, такі випадки були масовими.

«Сенсу підробляти результати немає ніякого. Адже приймальні комісії обов'язково в підсумку перевіряють бали абітурієнтів по базі даних», - підкреслив директор ОРЦОЯО.

Учора абітурієнтка звернулася за допомогою до Всеукраїнського центру оцінювання якості освіти. Там роботу переглянули, бали перевірили заново. Перший заступник директора центру Вадим Карандій, який виступив приватним експертом, пояснив, що абітурієнтка надала копію роздруківки, яка не відповідає дійсності.

«Я не можу говорити про підробку, але те, що ця конкретна дівчина набрала 128 балів з біології - факт. Що стосується невідповідності роздруківки та електронної бази даних, то тут не може бути ніякої помилки Центру. Розумієте, всі результати створює єдина комп'ютерна програма. Якби був неправильний скрипт, то результати були б хибні для всіх абітурієнтів. А ми маємо єдиний випадок. Помилка з нашого боку виключена», - переконаний він.

Він також додав, що випадків підробки результатів тестування дуже мало, хоча скарги абітурієнти подають активно: цього літа апеляційна комісія розглянула близько 4300 заявок з усієї України, але задовольнила лише невелику їх частину.

Нагадаємо, в передостанній день вступної кампанії-2013 зареєстровано майже 2,2 мільйона заяв від абітурієнтів. Вступна кампанія закінчується 1-го серпня.

 

 

  

За інформацією:  ІА «Наголос»