Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
19 серпня 2013 р. Всi новини

Скорочення фінансування вищої освіти в Європі – негативні тенденції

 

 

У останньому огляді державного фінансування, підготовленому Європейською асоціацією університетів (ЄАУ), проведено аналіз наслідків впливу економічної кризи на університети та визначено тенденції державного фінансування вищих навчальних закладів по всій Європі з 2008 року.

У зв’язку з цим також було запущено новий інтерактивний сайт, на якому розміщено відповідну інформацію про 23 європейські країни, повідомляє "Education International".

В огляді асоціації проаналізовано тиск, з яким зіштовхуються багато країн в питаннях фінансування вищих навчальних закладів, зокрема, враховуючи вплив інфляції та зміни у кількості студентів. Хоча жодну країну не оминула криза, й досі існує ризик збільшення розриву у фінансуванні університетів різних країн Європи, зазначається у доповіді.

Як правило, у більшості країн Східної та Південної Європи наслідки кризи відчуваються сильніше, ніж у багатьох країнах Північної та Західної Європи.

У 2012-2013 роках із 17 країн, щодо яких є відомості, вісім повідомили про скорочення, які варіюються від невеликих скорочень до значних, до 25% (Італія, Нідерланди, Словаччина, Хорватія, Португалія, Великобританія – Англія і Уельс, Греція, Угорщина).

Уцілому, найбільше постраждали від скорочення державного фінансування кадрове забезпечення та інфраструктура.

У доповіді також наголошується, що якщо взяти показники державного фінансування з урахуванням інфляції, тільки 7 країн з 20 перебувають у кращій ситуації з фінансуванням в 2012 році, ніж у 2008 (Німеччина, Норвегія, Швеція, Австрія, бельгійське франкомовне співтовариство, Франція, Нідерланди), а 13 країн в 2012 році – мали нижчий рівень фінансування, ніж у 2008 (Хорватія, Польща, Португалія, Словаччина, Чехія, Іспанія, Греція, Угорщина, Ірландія, Ісландія, Італія, Литва, Великобританія – Англія і Уельс).

 

  

 

За інформацією:  vnz.org.ua