Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
4 вересня 2013 р. Всi новини

Володимир Семиноженко: На кінець 2015 року в Україні працюватиме 350 тис. ІТ-спеціалістів

 

 

В Україні ринок IT ще досить молодий, але він розвивається швидкими темпами. Інформаційні технології є чи не єдиною індустрією, яка вже декілька років демонструє загальне зростання на рівні 40%.

Це пов’язано не тільки із можливостями України, а і з загальною кон'юнктурою світового ринку.

Але при цьому Україна вже зараз відчуває брак фахівців з інформаційних технологій, зазначив Голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації Володимир Семиноженко. За даними дослідження Exploring Ukraine IT Outsourcing Industry 2012, українські вищі навчальні заклади щорічно випускають близько 16 тис. фахівців у сфері інформаційних технологій, але тільки 4-5 тис. з них працевлаштовуються за фахом. Разом з тим фахівці галузі ІТ є найбільш затребуваними кандидатами на ринку праці: на одного фахівця в цій сфері може припадати до п’яти відкритих вакансій.

Слід зауважити, що загальна кількість ІКТ-спеціалістів в Україні наприкінці 2012 року склала більш 215 тис. осіб, з них близько 25 тис. осіб - сертифіковані програмісти, що працюють на експорт.

Очікується, що у 2015 році кількість нових у робочих місць у сфері ІТ сягне 168,5 тис., із них 106 тис. в ІТ-експорті, 62,5 тис. - на внутрішньому ринку. Усього в галузі інформаційних технологій в Україні буде задіяно 350 тис. фахівців (в експортному сегменті - близько 125 тис. осіб, на внутрішньому - близько 225 тис.), а зростання галузі у 2015 році становитиме 5 млрд. дол. За оцінками Світового Банку до 2015 року Україна може вийти на 6 місце в світі за обсягом ІТ-експорту. Внутрішній сегмент ІТ теж зростатиме, дещо нижчими темпами - 5-10% на рік.

В.Семиноженко наголосив, що Уряд уже вживає заходи, спрямовані на значне поліпшення кількості та якості ІТ-фахівців, що випускаються вищими навчальними закладами України. Йдеться про підтримку галузі інформаційних технологій, спрощення ведення бізнесу, оподаткування та підготовки спеціалістів. Зокрема, Кабінет Міністрів удвічі збільшив обсяг держзамовлення на підготовку студентів для високотехнологічних галузей економіки.

"Але, враховуючи динаміку розвитку галузі, потреби держави в ІТ-фахівцях і надалі зростатимуть. Тому потрібні додаткові стимули, щоб утримати цей розвиток, скоротити диспропорцію у попиті і пропозиції висококваліфікованих спеціалістів, зупинити їх можливий відтік за кордон", - зазначив В.Семиноженко.

За його словами, задовольнити попит у ІТ-кадрах неможливо лише за рахунок збільшення набору абітурієнтів - це лише часткове вирішення проблеми, адже курс навчання триває в середньому 5 років. На його думку, зростаючу потребу в кадрах можна розв'язати шляхом підвищення кваліфікації спеціалістів, перепідготовки, другої вищої освіти. І тут не останню роль мають зіграти ІТ-компанії, кількість яких щороку зростає. До слова: за офіційними даними в Україні працює 3292 підприємств та організацій, які декларують основним видом діяльності сферу IT-технологій.

При цьому В.Семиноженко нагадав, що в Парламенті зареєстрований законопроект, який дозволить стимулювати розвиток вітчизняних ІТ-підприємств: податкові стимули, які передбачені законопроектом, дозволять вивести з "тіні" українські ІТ-компанії.

Крім того, розробляється програма розвитку IT-галузі, яка буде представлена вже найближчим часом.

 

 

За інформацією:  vnz.org.ua