Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
20 вересня 2013 р. Всi новини

В Україні змінять правила вступу до вишів

 

 

Старшокласникам варто поквапитися з вибором вишів і професії - у наступному році правила вступу можуть істотно змінити.

Над цим уже щільно працюють в Міносвіти.

«Проект нововведень формували виключно з пропозицій від вишів. Незабаром його виставимо на сайті міністерства для обговорення , - розповів «Вістям» директор департаменту вищої освіти МОН Юрій Коровайченко . - Так , є пропозиція скоротити кількість вишів , куди можна подавати документи . Можливо , вступати можна буде відразу в три виші ( цього літа могли пробувати свої сили в п'яти ВНЗ ) . Також може скоротитися вступна кампанія , і кожна категорія вступників буде подаватися в свій час. Приміром , спочатку документи подають ті , хто хоче вчитися на бакалаврів , потім на фахівців і т. д. ». За його словами , є пропозиція прибрати третю хвилю зарахування на бюджет , так як зазвичай на другий вже списки сформовані.

У вишах навіть більш радикально налаштовані. «Думаю , можна було б скоротити кількість спеціальностей на вибір до двох. Тобто можна відразу подавати документи в три ВНЗ на дві спеціальності в кожному , - каже декан інженерно -фізичного факультету КПІ Петро Лобода. - Це допоможе абітурієнтам ретельніше зважувати своє рішення. Часто абітурієнти подають документи на математика , на інженера і ще на медика про всяк випадок. А так ми отримаємо студента , який чітко визначився з майбутньою професією і орієнтований на неї. А для вступу вистачить і десяти днів.

Якщо абітурієнт чітко знає , на кого і куди надходитиме , то встигне за тиждень подати документи. А не бігатиме між вузами , подавати документи, потім забирати і нести в інший » . Із змінами міністерства згоден і ректор Дніпропетровського нацуніверситету ім. О. Гончара Микола Поляков. «Але я вважаю , що потрібно вводити всі зміни в якості експерименту на окремих факультетах , - каже «Вістям» Поляков. - До речі , ми ще пропонували , щоб ЗНО з профілюючих предметів абітурієнти складали безпосередньо у вишах , тоді ми зможемо набрати кращих » .

Якщо скоротять час для вступу , абітурієнти елементарно можуть не встигнути подати документи до ВНЗ , вважає координатор громадської ініціативи «Студентський захист» Андрій Черних : «Не всі довіряють електронній системі подачі документів , адже вона може дати збій. А влітку не так просто дістатися до деяких регіони - проблеми з транспортом. Не варто «різати» і третю хвилю зарахування . Але я підтримую скорочення кількості ВНЗ для вступу ».

Новий предмет на ЗНО

Список предметів на ЗНО хочуть поповнити правознавством . Цю ідею розробив рада представників юридичних вишів і хоче донести її до МОН. У МОН кажуть , що поки це реалізувати нереально , так як у школі виділяється на право занадто мало годин , щоб складати тестування .

 

 

За інформацією:   Вести