Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
1 жовтня 2013 р. Всi новини

Онлайн-освіта: плюси і мінуси

 

 

У всьому світі шаленими темпами розвивається ринок онлайн-освіти.

Бути освіченим нині й модно, і життєво необхідно. До недавнього часу пройти курси кращих університетів світу в мережі, причому безкоштовно, пропонували тільки іноземні виші і компанії.

Але днями перший в Україні масовий онлайн- курс стартував і на сайті Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Все менше вірячи в поліпшення якості освіти на батьківщині і часто не маючи можливості оплатити навчання в гарному вузі , українці активно вступають до лав онлайн- студентів і слухають лекції кращих професорів світу в мережі. Чим більше реформ проводить профільне міністерство , тим ясніше стає : чи не займешся своєю освітою сам - за тебе це не зробить ніхто.

Як же проходить навчання через інтернет , які дисципліни можна прослухати в мережі , що дозволяють сучасні технології , а також які плюси і мінуси такого способу отримання знань? Журналісти спробували розібратися в цих питаннях.

Тільки десять відсотків учнів доходять до кінця курсу і отримують сертифікати

Революційна ідея онлайн- університетів полягає в тому , що якісна вища освіта стає безкоштовною , а тому - загальнодоступною. Ви заходите на сайт , вибираєте , який Вас курс , реєструєтеся і слідуєте інструкціям . Зазвичай пропонується не тільки подивитися відео- або прослухати аудіоуроки , але і зробити це у конкретні терміни , з виконанням завдань , підсумковою атестацією і отриманням електронного сертифіката. Точні дисципліни оцінює програма , гуманітарні - інші п'ять слухачів , чиї оцінки підсумовуються . Іноді на один курс можуть записатися близько 180 тисяч осіб з усього світу . Абсолютна більшість онлайн- студентів - із США , також зростає потік з Європи , Індії , Бразилії , Канади , Австралії та Росії. Що стосується України , то на перший безкоштовний онлайн - курс «Бренд- менеджмент» на базі Київського національного університету вже записалися сім тисяч мужа .

По суті , все що потрібно , щоб пройти навчання , - це знання англійської (так як більшість курсів читається на цій мові ) і мотивація ( закінчують навчання близько десяти відсотків від загальної кількості записалися на курс , беруть участь у дискусіях близько двох відсотків). Крім того , уроків з потрібної теми в мережі може існувати кілька , і , щоб знайти програму , яка підійде саме вам , доводиться не один день вивчати список пропозицій. Ринок працевлаштування навіть прогнозує зростання популярності нової професії - консультант онлайн -освіти.

Лідируюча на сьогоднішній день освітня платформа - Coursera ( «Курсера» ), заснована професорами Стенфордського університету. Це майже п'ять мільйонів (! ) Користувачів і близько 200 базових академічних дисциплін від 33 кращих світових університетів. На Coursera вперше була впроваджена спеціальна технологія боротьби зі списуванням , яка дозволяє контролювати присутність учня на сторінці сайту за допомогою веб -камери та заміру його ритму набору тексту на клавіатурі. Відкрив інше вікно , щоб пошукати відповідь , - система це відразу зафіксувала .

- Звичайно , цей варіант навчання не витисне традиційний , так як має ряд недоліків , - каже Олена Махіна , адміністратор одного з інтернет -форумів , присвячених онлайн- освіти. - Наприклад , в мережі поки неможливий комплексний підхід до навчання . Для виконання багатьох завдань потрібне додаткове програмне забезпечення. Деякі курси платні , як і сертифікат, що підтверджує , що це дійсно ви , а не хтось інший пройшов курс , що ви не списували при виконанні завдань ( послуга коштує 20-80 доларів). Крім того , при навчанні через інтернет відсутній живий контакт з викладачем. Але ті , хто хоче вчитися , знаходять однодумців в мережі , об'єднуються в групи , охоче діляться досвідом на форумах і обговорюють ті чи інші курси в групах по Skype.

Процес навчання від цього тільки виграє : не так нудно , кожен з нас соціалізується , ділиться досвідом і отримує моральну і інформаційну підтримку. Виходить міні - клас , учні якого при бажанні можуть зустрітися , як роблять багато іноземці.

 

 

За інформацією:  Факты