Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
11 жовтня 2013 р. Всi новини

В Україні - бум на вивчення китайської мови

 

 

В Україні - бум на вивчення китайської мови, за яким, як кажуть, майбутнє.

По всій країні сотні учнів вчать ієрогліфи на факультативах (тільки в Харківській області - майже півтисячі дітей у шести школах), а в сімферопольському мовному ліцеї, наприклад, китайська - обов'язковий предмет.

Що стосується столиці, то тут, як повідомили в управлінні освіти Києва, курси китайської існують при трьох школах: «Може бути, їх справді більше, просто в нашій статистиці цей предмет зазначений у категорії «інші мови». За китайську грамоту беруться навіть у глибинці - у райцентрі Калуш на Івано-Франківщині на екзотичні уроки записалися 30 учнів школі № 2. У вчителі зазвичай беруть студентів - китайців, які викликаються викладати як волонтери.

«Вчителька» ЮАНЬ ЮАНЬ

У Львові китайську мову ввели в цьому році на додаткових заняттях у двох школах. Гурток відразу став популярним: його відвідують півсотні учнів. У наступному році, розповіли нам в міськвно, планують відкрити такі факультативи і в інших навчальних закладах. Можливо, в деяких це буде вже обов'язковий другу мову.

«Поки китайська - у вигляді факультативу, оскільки поки немає затверджених Міносвіти навчальних планів, і з підручниками складно», - пояснює Світлана Конькова, директор школи № 7. Тут мову Піднебесної викладає дітям «вчителька» з Пекіна Юань Юань Гао, яка сама четвертий рік вивчає українську у Львівському університеті. Дівчина каже, що працює безкоштовно - заради досвіду (будинку хоче бути вчителем).

А у львівській школі № 84 китайську викладає вчителька біології та хімії Олена Чупей. Жінка самостійно вивчила цю екзотичну мова декілька років тому для себе. «Підручників для школярів немає. Матеріали для уроків шукаю в інтернеті, списала декілька зошитів», - каже Чупей. За словами вчительки, діти не пропускають жодного заняття. «Мені дуже цікава культура Китаю, це перспективна країна, яка може стати світовим лідером. Знаючи цю мову, буде більше шансів знайти хорошу роботу», - пояснює свій інтерес до азіатського мови старшокласниця Оля.

Глузувати з словами

Перспективами пояснює введення китайської в розклад занять та Олександр Мишковець, директор луцької гімназії № 4, де, схоже, масштабніше за все взялися за китайський (його вчить відразу 147 учнів 5-10 класів гімназії № 4): «Китайці грають важливу роль у світовій економіці і складають третину населення Землі. У лінгвістичних класах плануємо зробити китайський другою іноземною».

Мову викладає волинянка Ольга Катрич, яка закінчила відділення китайської мови в Київському лінгвістичному університеті. За її словами, діти на перших заняттях сміялися, почувши китайські слова, звучання яких здавалося їм смішним. А тепер вже вітаються не інакше як «ні - хао» (здрастуйте) і за місяць вивчили прості пропозиції і кілька десятків ієрогліфів (для спілкування та читання треба знати не менше шести тисяч).

Як розповіли у Міносвіти, поки китайська вибрали другою іноземною близько 1% учнів, але наступного року після «обкатки» факультативами ця цифра суттєво збільшиться.

 

 

За інформацією: Вести