Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
9 листопада 2013 р. Всi новини

У Міністерстві юстиції підписали Умови вступу до ВНЗ у 2014 році

 

 

Кардинальних змін у термінах вступної кампанії не сталося - наприклад, всього на один день скоротили час на подачу заяв для тих, кому потрібно здавати вступні іспити.

Як і цього року, в 2014-му на подачу документів абітурієнтам дадуть місяць і стільки ж спроб вступу. Так, вони можуть подавати заяви в п'ять вишів на три спеціальності в кожному. При цьому заява на заочну і на денну форми навчання на одну і ту ж спеціальність вважається однією спробою надходження. Подавати заяву, як і цього року, можна як у паперовій, так і в електронній формі (онлайн-подачею зможуть скористатися ті абітурієнти, у яких немає особливостей для участі в конкурсі та при зарахуванні, наприклад, права на пільгу або на першочергове зарахування). Всі дані про абітурієнтів вишів будуть вносити в Єдину державну електронну базу з питань освіти.

ПРЕДМЕТИ І БАЛИ

Щоб абітурієнта допустили до конкурсу, як і цього року, йому потрібно подати до ВНЗ сертифікати ЗНО з трьох предметів. Те, які предмети потрібно здавати для вступу на ту чи іншу спеціальність, можна подивитися у відповідному доповненні до Умов прийому - у переліку конкурсних предметів ЗНО, єдиному для всіх вишів. Тобто, незалежно від того, в які ВНЗ буде вступати абітурієнт, набір предметів на ту чи іншу спеціальність буде однаковим.

Правда, наступного року, на відміну від цього, у тих університетів, у яких є статус дослідницьких (наприклад , КНУ ім. Т. Шевченка, КПІ, НаУКМА, НАУ і т.д.), з'явиться додаткова автономія в цьому питанні: при бажанні вони зможуть встановити свій перелік конкурсних предметів на ту чи іншу спеціальність.

Що стосується прохідного мінімуму, який потрібно набрати на ЗНО, то він залишився колишнім: 124 бали - з непрофільних предметів і 140 балів - з профільних. Також у вишів залишилося право підвищувати прохідний мінімум з профільних предметів (з досвіду минулих років, деякі ВНЗ підвищували його до 150-170 балів), а також встановлювати не одну, а дві профільні дисципліни. Як і цього року, в 2014-му середній бал атестата, переведений за 200- бальною системою, теж буде враховуватися у загальній сумі балів абітурієнта.

БОНУСИ ЗА ІНТЕЛЕКТ

Наступного року додаткові бали для призерів всеукраїнських етапів олімпіад та конкурсів-захистів робіт учнів-членів Малої академії наук (МАН) збережуться. За диплом першого ступеня таким розумникам і розумницям, як і колись, даватимуть 50 додаткових балів, другого - 40, а третього - 30. Олімпіадники отримають ці бали лише в тому випадку, якщо будуть вступати на ту спеціальність, для якої їх переможний предмет - профільний. А переможці конкурсу МАН - якщо секція, в якій вони писали свою роботу, відповідає спеціальності, якої вони зібралися вчитися. Щоб не виникло плутанини, якій секції яка спеціальність відповідає, в нових Умовах прийому є доповнення, де це чітко прописано.

Як і раніше можуть розраховувати на бонуси і випускники підготовчих факультетів: за результатами підсумкової атестації до 20 балів отримають ті з них, хто відучився не менше трьох місяців, прослухав не менше 150 годин і вступає у той же виш на природно-математичні та інженерно-технічні напрями.

Але, крім олімпіадників, манівців і випускників підготовчих факультетів, наступного року з'явиться ще одна категорія абітурієнтів, кому нарахують додаткові бали, - ті, у кого є «найкращі інтелектуальні досягнення»: винахідники з патентом, переможці міжнародних, всеукраїнських олімпіад, турнірів і конкурсів, в тому числі конкурсу МАН (9-11 класи). Дані про цих учнів внесуть до Банку інтелектуальних досягнень дітей, потім експертна рада (туди увійдуть представники НАН, Академії педнаук та відомі фахівці в науці, педагогіці і психології і т. д.) на початку липня вибере з них 100 кращих. Ті 11- класники, які увійдуть в цю сотню, отримають 70 балів при вступі.

ЯКЩО БАЛИ ОДИНАКОВІ

Немає змін у списку тих абітурієнтів, яким покладено право на першочергове зарахування, тобто при рівних балах вони можуть виявитися вище свого конкурента в рейтинговому списку . У 2014 році таке право отримають сироти; члени сімей військових (при вступі до військових вишів і військові підрозділи вишів); інваліди III групи, а також діти з малозабезпечених сімей, у яких батьки - інваліди; демобілізовані з армії в рік вступу; діти з багатодітних сімей (більше п'яти); медалісти; ті, кому виш вирішить віддати перевагу (так званий вишівський критерій - наприклад , ті, у кого більше балів з профільного предмету). Порушувати послідовність у списку виші не мають права: тобто якщо абітурієнт сирота та олімпіадник наберуть рівну кількість балів, то вище в рейтинговому списку буде стояти перший.

ФІНАЛ КАМПАНІЇ

А очолять рейтинговий список, як і колись, чотири категорії абітурієнтів: рекомендовані до зарахування на місця цільового прийому; пільговики; рекомендовані до зарахування за результатами співбесіди; учасники міжнародних олімпіад. Далі інші вступають за  порядком убування конкурсного балц. Свій рейтинг, як і раніше, можна буде відслідковувати на сайті системи «Конкурс», а також на інших ресурсах (наприклад, на сайтах вишів).

Хвиль зарахування, як і цього року, залишиться три. Списки рекомендованих опублікують 1, 5 і 8 серпня, до 12:00. Остаточний список бюджетників буде відомий 12 серпня, до 15:00 , а контрактників наберуть до 26 серпня.

ПІЛЬГОВИКИ: ХТО ПРОЙДЕ ДО ВИШІВ ПОЗА КОНКУРСОМ

У списку пільговиків, тобто тих, хто має право на вступ поза конкурсом, змін не відбулося. Як і раніше пільги при вступі мають такі абітурієнти (вони, як і колись, займуть не більше 25 % бюджетних місць на тій чи іншій спеціальності) :

  • діти до 18 років, чиї батьки загинули під час бойових дій;
  • діти-сироти та діти, які залишилися без батьківського піклування (до 23 років);
  • інваліди I , II груп та діти-інваліди до 18 років, яким не протипоказане навчання за обраною спеціальністю;
  • діти, чиї батьки загинули або стали інвалідами на вугледобувних підприємствах (для гірських спеціальностей);
  • діти військових і працівників правоохоронних органів, які загинули при виконанні службових обов'язків;
  • члени сімей шахтарів та гірничорятувальників, які загинули через аварію на шахті ім. Засядька;
  • діти загиблих шахтарів, шахтарів-інвалідів I та II груп, батьків зі стажем роботи під землею не менше 15 років;
  • чорнобильці I, II категорій; діти-інваліди Чорнобильської катастрофи (до 18 років); діти до 18 років, чиї батьки загинули через аварію на ЧАЕС; діти чорнобильців I категорії (до 18 років).


НОВИНКА: НА ВАКАНТНІ МІСЦЯ ВИШІ МОЖУТЬ ВЗЯТИ «ЧУЖИХ»

Є ще одне нововведення в Умовах прийому-2014. Якщо зарахований до вишу абітурієнт після закінчення вступної кампанії передумав там вчитися, то на вакантне місце навчальний заклад має право проводити додатковий набір. І якщо раніше виш міг взяти на це місце абітурієнта, що вступив, але не пройшов на цю спеціальність, то зараз, якщо претендентів серед таких немає, можуть взяти в студенти іншого встпуника цього вишу, який подавав документи на іншу спеціальність. Одна умова: конкурсні предмети на цих спеціальностях повинні збігатися.

 

 

 

За інформацією:  Вести