Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
18 листопада 2013 р. Всi новини

Як вступити до ВНЗ інших країн

 

 

«Вести» дізналися, скільки коштує навчання в найкращих ВНЗ світу, а також про особливості прийому іноземців в університети Європи, США і Канади.

 

БРИТАНІЯ

У британські виші українців відразу після школи не беруть. Щоб отримати право вступати, можна відучитися один рік у нашому університеті, а потім вже подавати документи в британський. Або відразу після школи виїхати до Великобританії і провчитися на річній програмі Foundation (навчання обійдеться в £ 10 000-11 000, проживання - £ 8 000-10 000), вона створена спеціально для іноземців. У неї входить мовна підготовка, підготовка з профільних предметів, а також там навчають т.зв. study skills (як писати есе, працювати з літературою, оформляти цитати). Навчання за програмою пропонують як університети, так і приватні центри та коледжі. До речі, якщо абітурієнт навчається на базі вишу і успішно пройде програму, то його відразу ж візьмуть туди на перший курс. Але Foundation не підійде тим, хто «цілиться» в Оксфорд чи Кембридж. Для вступу в ці ВНЗ потрібно пройти дворічну програму A-level або International Baccalaureate в одній з британських шкіл-пансіонів (приймають з 16 років, рік коштує £ 27 000-35 000).

Терміни вступу. Подача паперів стартує в середині вересня і триває до 15 січня, але для тих , хто вступає до Оксфорду, Кембриджу чи на медицину, дедлайн - 15 жовтня. Подати документи потрібно на сайті UCAS (www.ucas.com), а максимальна кількість ВНЗ, які можна вибрати, - п'ять . Подача однієї заявки в один ВНЗ обійдеться в £ 12, якщо більше заявок, то за все - £ 23.

Іспити. Вступних іспитів до британських ВНЗ немає. Хіба що потрібно буде здати IELTS (1550 грн, britishcouncil.org.ua). Щоб прийняли на бакалаврат, потрібно набрати мінімум 6.0, до магістратури - 6.5. Але тим магістрам , які навчатимуться на гуманітарних спеціальностях, праві, потрібно мати за тест 7.0-7.5. Деякі виші, щоб залучити міжнародних студентів, роблять знижки - наприклад, в £ 1000.

США

Відправитися на навчання до США можна відразу після закінчення школи, але вступ варто планувати за 1-1,5 роки. До запланованого початку навчання абітурієнту потрібно не тільки встигнути вчасно подати всі документи до ВНЗ, але заздалегідь спланувати здачу всіх необхідних стандартизованих тестів. Отже, абітурієнт може вступити або у чотирирічний коледж, або в класичний університет. Основна відмінність коледжу від університету - у кількості програм підготовки: в коледжі їх вибір менший. Вартість навчання коливається в залежності від типу вищого навчального закладу і програми та може становити $ 5 000-35 000 на рік. Ціна може доходити і до $ 50 000 в рік, якщо це - топовий виш . Однак у США існують великі можливості для отримання фінансової допомоги чи різних видів стипендій - від часткових до повних.

Терміни вступу. Починають приймати документи, як правило, у вересні, закінчують - в січні-лютому, а результати відбору оголошують у березні-травні (але є й такі ВНЗ, які приймають заявки цілий рік). У США , як і в інших країнах, теж потрібно платити за розгляд документів $ 25-100.

Іспити. В американських ВНЗ вступні іспити це - стандартизовані тести. Але здачі тільки TOEFL ($ 180, toefl.org ) у багатьох випадках може бути не достатньо. Так, майбутніх бакалаврів можуть попросити здати ще SAT (додатково може бути ще SAT Subject, sat.collegeboard.org, кожен до $ 100) або ACT ($ 69,5, а з письмовій частиною - $ 85,5, actstudent.org). А майбутніх магістрів чекає GRE (додатково може бути ще GRE Subject, ets.org/gre, коштують $ 185 і $ 150) або GMAT (потрібен тільки час вступу на MBA, $ 250, mba.com ). За допомогою цих іспитів перевіряється як знання англійської, так і т , наскільки студент підготований до здобуття вищої освіти, його вміння мислити логічно, аналізувати.

КАНАДА

Канадські ВНЗ готові приймати українських абітурієнтів на основі їх атестатів. Але тільки якщо їм вже виповнилося 18 років, адже в Канаді саме в такому віці закінчують школу. Втім , якщо вступнику ще немає 18-ти, то він може відразу після школи поїхати в один з канадських коледжів, які, як правило, приймають неповнолітніх. У багатьох з них є договори з університетами, і після проходження навчання в коледжі, яке триває 2-3 роки, студентів можуть відразу взяти на другий чи третій курс. Плюс такої схеми ще і в тому, що один рік навчання в коледжі коштує дешевше, ніж в університеті, - відповідно $ 13 000-17 000 і $ 17 000-28 000. Втім , абітурієнт може нікуди не їхати, а відучитися рік або більше в українському університеті до настання повноліття. У цьому випадку він повинен бути готовий до того, що йому або взагалі не зарахують пройдені предмети і йому доведеться починати вчитися з 1 курсу, або зарахують не на наступний курс, а на курс нижче.

Терміни вступу. Подавати документи можна онлайн на сайті ВНЗ із листопада до середини лютого. Деякі навчальні заклади можуть продовжувати терміни до середини березня, якщо залишилися вільні місця. Однак затягувати з подачею документів не варто. За ранню подачу виші можуть звільнити від плати за розгляд документів, яка становить $ 65-120. Коледжі розглядають папери від вступників протягом 3-4 тижнів, університети - в середньому кілька місяців.

Іспити. Вступних іспитів у вишах не проводять - хіба що потрібно скласти TOEFL на 85-90 балів або IELTS на 6.5-7.0 (в коледжах - на 6.0-7.0). А майбутніх магістрів можуть ще попросити здати GRE (перевіряється англійська та математика), а те, який результат влаштує обраний виш, найкраще уточняти на його сайті. До речі, за відмінне навчання деякі ВНЗ можуть давати знижки в $ 1000-3000.

 

 

 

 

За інформацією:  ІА "Наголос"