Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
30 липня 2010 р. Всi новини

Відбулась селекторна нарада, в якій брали участь міністр освіти і науки України Дмитро ТАБАЧНИК, керівники департаментів МОН, виконуючий обов'язки голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Максим ЛУЦЬКИЙ, президент Спілки ректорів України Леонід ГУБЕРСЬКИЙ, у студіях - керівники обласних і міських управлінь освіти і науки, ректори ВНЗ.

 

- Наше основне завдання - щоб вступна кампанія проходила компетентно, організовано, спокійно і доброзичливо з боку приймальних комісій, - наголосив Дмитро Табачник.

За словами Дмитра Володимировича, метою селекторної наради стало бажання дізнатися про перебіг вступної кампанії і можливі проблеми, аби невідкладно їх усунути.

Дмитро Табачник зазначив, що абітурієнти приходять здавати документи у супроводі кількох осіб. Це і створює несприятливі умови при очікуванні черги. Збільшилася кількість поданих документів - на 15 - 20 відсотків порівняно з минулорічною. Цьогорічна спека теж впливає і на роботу приймальних комісій, і на абітурієнтів. Міністр закликав ректорів попіклуватися про максимально комфортні умови роботи для працівників приймальних комісій і абітурієнтів.

Дуже багато вступників забажали здати документи саме в перший день вступної кампанії. Хоча всі, хто подасть документи, матимуть однакові шанси вступити, бо проходимуть рейтинг змагальності.

На сайт системи «Конкурс» щосекунди звертаються 20 відвідувачів, тож важливо забезпечити її наповнення інформацією. Це - завдання, яке міністерство ставить перед кожною приймальною комісією. На жаль, частина ВНЗ не зареєструвалась у системі «Конкурс» - в основному це філії, розташовані в райцентрах.

- Необхідно забезпечити перевірку кожного сертифіката і унеможливити прийом підробних сертифікатів узагалі, - звернувся до ректорів міністр. Також він наголосив на необхідності залучення до вступної кампанії спостерігачів із громадських організацій.

- Вступна кампанія цьогоріч є напруженою, - говорить Леонід Губерський, - та МОН зробило все належне, щоб у ВНЗ організовано відбулася вступна кампанія. Звичайно, треба подбати про комфортні умови роботи - це і вода, і вентилятори, і більші кімнати. За п’ять днів працівники Київського національного університету імені Тараса Шевченка опрацювали і внесли до системи «Конкурс» рекордну кількість документів абітурієнтів - 11 тисяч.

- Комітет Верховної ради з питань науки і освіти загалом позитивно оцінює старт вступної кампанії, - говорить Максим Луцький.

- Для поліпшення умов прийому ми зробили попередню реєстрацію бажаючих подати документи, збільшили кількість лікарів, намагаємося працювати до останнього абітурієнта, - розповідає ректор Національного медичного університету Віталій Москаленко.

- Організовано розпочали роботу приймальні комісії, створено обласний штаб, працює телефон гарячої лінії, - говорить керівник головного управління освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації Михайло Брегін.

- Ми вже прийняли більш як десять тисяч заяв, до університету запрошуємо лише абітурієнтів, - наголосив ректор Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова Віктор Андрущенко.

Ректор Харківського національного університету імені В. Каразіна Віль Бакіров повідомив, що комісія працює результативно, продовжує роботу на кілька годин, уже опрацьовано більш як чотири тисячі документів.

- Ми опрацювали понад 14 тисяч документів вступників, - сказав ректор Національного авіаційного університету Микола Кулик.

Ректор Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля Олександр Голубенко розповів, що конкурс у закладі вже становить більш як п’ять осіб на місце.

- Багато абітурієнтів, але комісія виконає всю необхідну роботу, вже опрацьовано близько семи тисяч документів. Цікаво, що абітурієнти поводяться спокійніше за батьків, - зазначив ректор Київського національного торговельно-економічного університету Анатолій Мазаракі.

Виступили також ректори Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Євстахій Крижанівський, Національної музичної академії імені Петра Чайковського Володимир Рожок, Донецького національного університету Володимир Шевченко.

Дмитро Табачник наголосив, що прийом документів - лише перший етап вступної кампанії, треба ще звірити рейтинги, виправити можливі помилки, наприклад у перерахуванні балів атестата, провести зарахування на місця держзамовлення, потім - прийняти документи тих, хто бажає навчатися за контрактом.

- Ми вийшли на зв’язок з регіонами, які репрезентують найбільші центри ВНЗ в Україні. Від жодного з керівників навчальних закладів ми не почули жодного побоювання щодо можливих зривів процесу. Приємно, що немає повідомлень про факти зловживання під час кампанії, - зазначив міністр освіти.

 

 

Максим КОРОДЕНКО, “Освіта України