Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
13 січня 2014 р. Всi новини

Дмитро Табачник поінформував про розвиток освіти, науки та студентського спорту у 2013 році

 

 

10 січня 2014 року відбулася прес-конференція Міністра освіти і науки України Дмитра Табачника на тему «Підсумки розвитку освіти і науки у 2013 році».

Окрім низки питань, про які поінформував Міністр, він також розповів про досягнення в професійно-технічній і вищій освіті, розвиток науки в університетах та здобутки у студентському спорті.

Як зазначив Міністр Дмитро Табачник, у 2013 році освітні послуги надавали майже 1000 професійно-технічних навчальних закладів, у яких навчаються 388,3 тис. осіб.

У минулому році Міністерство розпочало роботу над проектом нового Закону України «Про професійне навчання». У 2013 році також затверджено нові Типові правила прийому до професійно-технічних навчальних закладів, які розроблені з урахуванням реалій сучасності, ступеневості професійно-технічної освіти, можливостей навчання за різними формами, видами професійної підготовки.

«Зараз ми системно працюємо разом з роботодавцями над впровадженням Національної рамки кваліфікацій», - підкреслив Дмитро Табачник.

У 2013 році Міністерство освіти і науки створило нову Методику розроблення Державних стандартів професійно-технічної освіти з конкретних робітничих професій. За словами Міністра, успішним виявився експеримент з надання ПТНЗ державного замовлення на підготовку молодших спеціалістів, який піднімає якість і змагальність у навчанні учнів професійно-технічних навчальних закладів. У минулому році майже 5,5 тис. випускників ПТНЗ отримали атестат про середню освіти, і робітничу професію, і диплом молодшого спеціаліста з робітничої професії, що є логічним продовженням професійної освіти висококваліфікованих робітничих кадрів для підготовки керівника середньої ланки.

У 2013 році система професійно-технічної освіти повністю виконала план державного замовлення на підготовку кадрів, який склав 180 тис. осіб. Окрім того, під час формування замовлення збільшено кількість затребуваних професій: для промисловості майже на 1тис. осіб, для будівництва – майже на 2,5 тис. осіб і майже на 1200 для легкої промисловості.

За словами Міністра, у минулому році відкрито три інноваційних навчально-практичних центри: навчально-практичний будівельний центр за технологіями «КНАУФ» на базі Київського професійного ліцею будівництва і комунального господарства; навчально-практичний центр енергозбереження за технологіями компанії «Хенкель Баутехнік (Україна)» на базі Київського вищого професійного училища будівництва і дизайну; інноваційно-практичний центр будівельних технологій «ТехноНіколь» на базі Донецького вищого професійного училища будівельних технологій.

«Сьогодні в Україні таких навчально-практичних центрів налічується близько 80», - підкреслив Дмитро Табачник.

За словами Міністра, вперше за останні 5 років забезпечено видання за рахунок коштів Державного бюджету трьох підручників для учнів професійно-технічних навчальних закладів загальним накладом 75,5 тис. примірників.

Окрім того, у 2013 році до мережі Інтернет підключено 99% ПТНЗ та 63% гуртожитків ПТНЗ, а 80% професійно-технічних закладів мають власні веб-сайти.

Уперше у 2013 році з метою підвищення якості професійно-технічної освіти шляхом поширення інноваційних напрямів діяльності проведено Всеукраїнський конкурс інноваційних технологій у сфері професійно-технічної освіти. Також в минулому році створено школу кадрового резерву директорів ПТНЗ, до складу якої увійшли біля 30 педагогічних працівників ПТНЗ з усіх регіонів України. Більшість з них працюють заступниками директорів профтехучилищ. Як правило, це молоді люди, які починали свій шлях учнем професійно-технічного навчального закладу.

Дмитро Табачник повідомив, що важливим напрямком професійно-технічної освіти є проект Tвіннінг, у роботі якого беруть участь кращі фахівці Федеративної Республіки Німеччина та Королівства Данія. Участь у проекті дає можливість удосконалення навчальних планів, методик, українського законодавства згідно з рекомендаціями ЄС.

Міністр також нагадав, що з 2010 року Міністерство освіти і науки України є активним учасником Туринського процесу, завдяки якому система професійно-технічного навчання удосконалюється відповідно до європейських стандартів.

Серед досягнень освітньої галузі у напрямку вищої освіти Міністр назвав суттєве удосконалення прийому молоді до вищих навчальних закладів. Зокрема, створено та запроваджено Єдину державну електронну базу з питань освіти, у якій у 2013 році зареєстровано 2 млн. 198,5 тис. заяв від 861 тис. вступників. В електронному вигляді абітурієнтами подано понад 620 тис. заяв від понад 153 тис. вступників.

«У 2013 році до ВНЗ України І-ІV рівнів акредитації всіх форм власності та підпорядкування зараховано 468 тис. молодих людей, у тому числі 221,5 тис. осіб за кошти державного та місцевого бюджетів, що становить майже 50%», - зазначив Дмитро Табачник.

Як повідомив Міністр,сьогодні продовжується реформування вищої школи та її модернізація за європейськими та світовими стандартами.

Так, у 2013 році за ініціативи Міністерства утворено Дніпропетровський державний аграрно-економічний університет шляхом об’єднання Дніпропетровської державної фінансової академії, Академії митної служби України та Дніпропетровського державного аграрного університету, утворено Державний університет телекомунікацій шляхом об’єднання чотирьох вищих навчальних закладів.

«Всього протягом 2010-2013 років створено 13 регіональних університетських центрів на базі 33 вищих навчальних закладів Окрім цього, до сфери управління Міністерства передано 72 вищих навчальних заклади, з них 31 вищий навчальний заклад ІІІ-ІV та 41 вищий навчальний заклад І-ІІ рівнів акредитації», - зазначив Дмитро Табачник.

За словами Дмитра Табачника, у 2013 році за участю представників роботодавців розроблена та затверджена Урядом Національна рамка кваліфікацій, яка забезпечує ефективний взаємозв'язок між сферою освіти і ринком праці.

Міністр освіти і науки України наголосив на тому, що у 2013 році три вітчизняні університети ввійшли до міжнародного рейтингу університетів світу QS World University Rankings (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут», Донецький національний університет).

Міністерство щорічно направляє близько 300 осіб за кордон для здобуття освіти у вищих навчальних закладах. Зокрема, у 2013 році на навчання або стажування за державні кошти у провідні вищі навчальні заклади за кордон направлено 315 осіб, з них: 148 студентів, 75 аспірантів та 92 наукових та науково-педагогічних працівника.

Окрім цього, у рамках прямих угод між українськими та закордонними ВНЗ щорічно за кордон відряджаються на навчання та стажування близько 4000 осіб.

«У цьому році розроблено європейський додаток до диплому про вищу освіту, який затверджено постановою Кабінету Міністрів від 4 вересня 2013 року», - зазначив Дмитро Табачник.

Він наголосив, що цей додаток запроваджується у ВНЗ на виконання зобов’язань України як учасниці Болонського процесу для надання об’єктивної та прозорої інформації і професійного та академічного визнання кваліфікацій.

Щодо навчання іноземних громадян в українських вищих навчальних закладах Міністр повідомив, що у 2012/2013 навчальному році у 187 вищих навчальних закладах України І-ІV рівнів акредитації здобували освіту понад 65 тис. іноземних громадян зі 146 країн світу (понад 63,5 тис. – з оплатою за навчання і 1,5 тис. – за рахунок Державного бюджету України).

За словами Дмитра Табачника, за останні три роки кількість іноземних студентів збільшилась на третину. Так, у 2012/2013 навчальному році надання освітніх послуг іноземним громадянам дозволило ВНЗ України отримати суттєві кошти та забезпечити місцем роботи 5 тис. викладачів.

Міністр також наголосив, що у 2013 році потужно розвивалась і університетська наука.

У 2013 році фінансування університетської науки переорієнтовано на прикладні наукові та технічні розробки, тобто 38% коштів спрямовано на фундаментальну науку і 62% - на прикладні дослідження і розробки, що відповідає загальносвітовим тенденціям фінансування науки.

«Всі кошти сьогодні в Міністерстві розподіляються прозоро, на конкурсних засадах після обов’язкової експертної оцінки. Такий підхід дає можливість порівнювати і якість впровадження. і глибину наукових розробок», -  підкреслив Дмитро Табачник.

Серед проблем української науки він назвав недостатню кількість наукових публікацій у міжнародних журналах: «Цей критерій – імперативна складова якості наукових досліджень». Так, у минулому році запроваджено нові вимоги до захисту дисертацій.

Міністр освіти і науки наголосив на значних здобутках у розвитку студентського спорту.

Зокрема, він зазначив, що українські студенти гідно представляли Україну на міжнародних змаганнях 2013 року. У літній Всесвітній Універсіаді, що проходила у м. Казань (Російська Федерація) українська збірна завершила змагання на шостому загальнокомандному місці (12 золотих, 29 срібних і 36 бронзових медалей). За кількістю нагород Україна посіла третю позицію (77 медалей).

Україну на Всесвітній зимовій Універсіаді, що відбулася у провінції Трентіно (Італійська Республіка), представляли 85 спортсменів з 20 вищих навчальних закладів. За підсумками змагань зимової Універсіади-2013 Україна здобула 9 нагород: 3 золоті, 3 срібні, 3 бронзові та посіла 7 місце за кількістю медалей, обійшовши команди з таких країн як Норвегія, Австрія, Канада, Фінляндія, США. Загалом 14 українських студентів вибороли медалі.

 

 

За інформацією: vnz.org.ua