Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
14 січня 2014 р. Всi новини

Володимир Семиноженко :Зростання дефіциту ІТ-спеціалістів у світі - стимул нарощувати їхню підготовку в Україні

 

 

Україна уже зараз відчуває суттєвий дефіцит кадрів у ІКТ-галузі.

Але порівняно із країнами ЄС, чи США, які уже зараз зіткнулися з гострою нестачею айтішників, для нашої країни ця проблема поки що не набула таких масштабів.

Але ІТ-ринок України динамічно розвивається, тому у своїй політиці розвитку ми повинні врахувати глобальні тенденції та приділяти велику увагу підготовці ІТ-спеціалістів.

Про це заявив Голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації Володимир Семиноженко.

За його словами, зараз у світі приблизно 18,2 млн. айтішників. До 2019 року їх кількість може зрости на 45% - до 26,4 млн. На сьогодні лідером в ІТ є США, які мають 3,6 млн. розробників, далі йде Індія (2,75 млн.). За прогнозами експертів, уже у 2018 році ситуація поміняється і кількість індійських спеціалістів збільшиться до 5,2 млн. проти 4,5 млн. американських. До цього часу Китай матиме майже 1,9 млн. програмістів, а Росія – близько 1,3 млн.

Разом з цим, зазначив Голова Держінформнауки, кількість ІТ-фахівців в Україні на початок року становить майже 250 тис. чоловік, 40 тис. із них - сертифіковані висококласні спеціалісти, що створюють конкурентоспроможну експортоорієнтовану продукцію.

«Очікуємо, що при збереженні існуючих темпів щорічного приросту обсягів надання послуг у 2015 році в ІТ сфері, і в першу чергу в індустрії програмного забезпечення, може бути створено 168,5 тис. нових робочих місць, із них 106 тис. в ІТ-експорті, 62,5 тис. - на внутрішньому ринку», - зазначив В.Семиноженко. Загалом у сфері інформаційних послуг будуть задіяні 350 тис. фахівців (в експортному сегменті - майже 125 тис. осіб, на внутрішньому - майже 225 тис).

Разом з цим він додав, що існуючий річний приріст ІТ фахівців складає 15,5 тис. осіб, і він не в змозі забезпечити потреби індустрії. Дефіцит у 2015 році складе практично 100 тис. фахівців в ІТ-експорті та майже 70 тис. на внутрішньому ринку.

Ця проблема, за словами В.Семиноженка носить глобальний характер. Так, згідно з даними Європейської Комісії, невдовзі з проблемою дефіциту кадрів в ІТ-галузі зіткнеться і Євросоюз: прогнозують, що уже в 2015 році нестача айтішників на теренах ЄС може сягнути 900 тис. І це при тому, що кількість випускників-комп’ютерщиків тримається на рівні 100 тис.

Голова Держінформнауки підкреслив, що ключовим фактором, який впливає на розвиток сфери ІКТ, є забезпечення підприємств цього сектору економіки достатньою кількістю кваліфікованих фахівців.

«Зараз держава вживає серйозних заходів для збільшення обсягів підготовки фахівців з вищою освітою у сфері ІКТ з одночасним підвищенням рівня якості їх практичної підготовки», - підкреслив Володимир Семиноженко. Зокрема, важливим кроком у цьому напрямку було рішення Уряду щодо збільшення в двічі держзамовлення на підготовку айтішників.

На думку Голови Держінформнауки, слід провести аналіз успішних міжнародних практик щодо гармонізації освітніх і професійних стандартів в галузі ІТ, оцінивши можливості їх застосування у нашій державі. При цьому варто стежити за розвитком ринку, актуалізуючи навчальні плани відповідно до його потреб. Також є необхідність удосконалювати механізм державно-приватного партнерства у питанні підготовки фахівців для ІКТ. Не менш важливим є розвиток мережі фізико-математичних шкіл і створення нових фізико-математичних класів, оскільки саме таке спеціалізоване навчання є фундаментом для формування висококласних спеціалістів в галузі ІТ.

«Для прискорення вирішення цих проблем необхідно збільшувати підготовку ІТ-фахівців, перш за все, у тих регіонах, де планується швидке і значне зростання нових робочих місць в ІТ галузі, це - Київ, Харків, Львів, Дніпропетровськ, Одеса, Донецьк і Луганськ і Крим», - наголосив Володимир Семиноженко.