Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
13 лютого 2014 р. Всi новини

Українські школярі відмовляються від вітчизняної вищої освіти?

 

 

Із січня в Україні розпочалась реєстрація заявок абітурієнтів на участь у ЗНО. Триватиме вона, як зазначається на офіційній сторінці сайту Міністерства науки і освіти, до 5 березня.

Втім, внесення змін у зміст заявки (наприклад, назва предмету, з якого проводитиметься тестування) можна буде до 19 числа. За цей проміжок часу випускникам шкіл необхідно заповнити реєстраційну картку на одному з веб-сайтів Всеукраїнського або регіонального центрів оцінювання якості освіти; якщо цього не вдається зробити самостійно – на допомогу їм організовані пункти реєстрації в обласних та районних центрах.

Як і торік, для перевірки знань абітурієнтам пропонується перелік із 14 предметів, з яких вони можуть обрати тільки 4: української мови та літератури (наймасовіший), математики, історії України, російської мови, фізики, хімії, географії, біології, англійської, німецької, французької, іспанської мов, світової літератури.

Саме тестування розпочнеться 3 червня (іноземна мова) та завершиться 27 червня (світова література).

Однак компанія «ЗНО-2014», навіть не встигнувши офіційно розпочатися, цьогорік також обіцяє стати муторною і скандальною. По-перше, через мляве оновлення даних в електронних базах реєстрації. Школярі, вочевидь, не квапляться із визначенням своєї майбутньої професії, підкріпленою українським дипломом. Так, станом на 11 лютого заявку на участь у тестуванні оформили 87 213 чоловік, і цього – визнає Ірина Зайцева, директор українського центру якості освіти, – таки замало.

По-друге, як батьків з репетиторами, так і майбутніх студентів стривожила звістка про підміну змісту програми іспиту однієї із обов’язкових дисциплін – української літератури. 6 грудня 2013 р. наказ разом із файлами затверджених програм ЗНО було опубліковано на офіційному сайті Міністерства освіти і науки України та офіційному сайті Інституту інноваційних технологій та змісту освіти. Але згодом наказ було видалено з усіх офіційних сайтів без пояснення причин. По-третє, рік цілком може бути не «врожайним» на відмінників.

Із 316 тис. абітурієнтів, що взяли участь у пробному іспиті, 6% (20 тис. осіб) згадувану українську літературу вже завалили – тобто, не змогли набрати навіть 124 мінімально-прохідних балів.

   

За інформацією: www