Найперше завдання, яке ставить перед собою Міністерство освіти і науки, його керівник Сергій Квіт на зустрічі з журналістами визначив так: відновити довіру громадськості.

Зрозуміло, що лише за цієї умови можливе повноцінне здійснення всіх планів. А вони на перші сто днів уже окреслені і втілюються в життя. Роблять це не лише новопризначені керівники. В міністерстві, зазначив Сергій Квіт, багато чесних, знаючих працівників. Вони працюють. До кого будуть претензії, розбиратимуться. Адже, за словами першого заступника міністра Інни Совсун, нині надходить багато скарг на дії попереднього керівництва. Однак робота на перспективу, розв’язання стратегічних завдань — основний напрям діяльності. Що ж у центрі уваги?

Підвищення ефективності, прозорості та публічності у роботі міністерства. Для цього зокрема планують запровадити прозору бухгалтерію й публікувати бюджет МОН онлайн, провести спеціальний фінансовий аудит, мінімізувати державні витрати на забезпечення діяльності як керівництва, так і підпорядкованих відомству інституцій.

Важливе завдання — розслідувати корупційні схеми, що діяли в міністерстві, і впровадити механізми залучення громадськості до ухвалення важливих рішень щодо діяльності галузі.

Окрема тема — децентралізація управління в освіті та забезпечення прав учасників навчального процесу.

Щодо навчальної літератури, то планують передати функції надання грифів вченим радам вишів, а підручників для середньої школи — спеціальній незалежній інституції. Не зникла нагальність забезпечення навчального процесу державною мовою, а також мовами національних меншин, підтримки використання англійської мови. Передбачається ухвалення нового закону «Про вищу освіту», розробленого групою під керівництвом Михайла Згуровського.

Міністр висловив упевненість щодо організованого завершення навчального року та проведення державної підсумкової атестації у школах на засадах права вибору її форм безпосередньо навчальними закладами. Не буде кардинальних змін і до умов прийому під час вступної кампанії.

Міністерство не підтримує збільшення навантаження на викладачів і захищатиме права освітян. Сергій Квіт запевнив, що захищатиме також розмір стипендій студентів.

Особливу увагу міністр приділив ситуації в Криму. За його словами, для проведення ЗНО є необхідна мережа. Усе, що можливо, для Криму зробимо, запевнив, якщо будуть перешкоди, долатимемо. З питань організації навчального процесу в АР Крим до міністерства можна звертатися за телефоном (044) 481-32-11.

 

  

За інформацією: ukurier.gov.ua