Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
20 березня 2014 р. Всi новини

Класичні вищі навчальні заклади прозвітували про свої наукові здобутки

 

 

17 березня 2014 року під головуванням директора департаменту наукової діяльності та ліцензування МОН Олександра Якименка та за участю працівників департаменту продовжили звітування про свої наукові здобутки класичні вищі навчальні заклади.

У засіданні взяли участь проректори з наукової роботи Прикарпатського національно університету імені Василя Стефаника, Сумського державного університету, Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, Херсонського державного університету, Хмельницького національної університету, Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, Чорноморського державного університету імені Петра Могили.

Олександр Якименко у вступному слові закликав доповідачів зосередитись на конкретних наукових результатах, інших здобутках, отриманих від провадження наукової та науково-технічної діяльності у звітному році.

Під час доповідей проректори з наукової роботи класичних університетів презентували не тільки свої наукові здобутки за звітний період, але і ділилися досвідом щодо започаткування нових форм організації наукового процесу в університетах, які дозволили досягнути добрих успіхів за результатами здійснення фундаментальних досліджень та прикладних досліджень і розробок з різних наукових напрямів. Тематика досліджень класичних університетів різнопланова та спрямовується на вирішення важливих регіональних та загальнодержавних проблем, зокрема в галузі фізико-технічних проблем матеріалознавства, загальної фізики, хімії, математики, екології.

Так, найкращих успіхів в організації наукового процесу досягнув Сумський державний університет, що дозволило йому отримати вагомі наукові результати, значний обсяг надходжень до спеціального фонду державного бюджету, налагодити тісну співпрацю з вітчизняними виробниками та високі результативні партнерські стосунки в багатьох провідних країнах світу. Не зважаючи на значні труднощі на цьому шляху, такого успіху університету вдалося досягти завдяки одночасно активній роботі в усіх напрямах провадження наукової та науково-технічної діяльності університету у звітному році.

Вагомими здобутками у звітному році відзначилися також Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, Хмельницький національної університет, Херсонський державний університет, Черкаський національний університету імені Богдана Хмельницького, Чернівецький національний університету імені Юрія Федьковича.

Підбиваючи підсумки  засідання, директор департаменту наукової діяльності та ліцензування Олександр Якименко подякував проректорам із наукової роботи за плідні результативні показники за звітний період, зокрема високий рейтинг цитувань у міжнародних наукометричних базах даних, практичне застосування отриманих наукових результатів у різних галузях економіки та соціальної сфери, високу організацію проведення міжнародних заходів. Враховуючи складні процеси, які відбуваються на сьогодні в державі, закликав зосередитись на плідному виконанні держбюджетних науково-дослідних робіт.

За результатами презентацій обговорені також проблемні питання, які виникають при провадженні наукової та науково-технічної діяльності, зокрема, вирішення питання щодо звільнення університетів від сплати податку на додану вартість за результатами виконання госпдоговірних науково-дослідних робіт, активного залучення з оплатою талановитої молоді до проведення наукових досліджень, ефективному використанню коштів державного бюджету.

 

  

За інформацією: МОН