Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
20 серпня 2010 р. Всi новини

Міністерство підготувало нову редакцію закону "Про вищу освіту", який передбачає нові вимоги до вузів. 83 вузам, які не відповідають цим вимогам, загрожує закриття.



У 2011 році українські вузи вперше зіткнутися з масовим недобором студентів. У зв’язку з цим, Міністерство освіти та науки зайнялося зміною структури управління вищою освітою, що спричинить закриття значної кількості вузів, передає ТСН.

У 2010 році в Україні налічувалося 359 тисяч абітурієнтів. У 2011-му число випускників шкіл скоротиться майже в два рази - до 195 тисяч. В такій ситуації українські вузи неодмінно зіткнуться з масовим недобором студентів.

Розуміючи це, Міносвіти вже розпочало глобальні зміни в системі вищої освіти, в результаті яких скоротиться кількість вищих навчальних закладів.

Серед іншого, Міністерством освіти підготовлена нова редакція закону "Про вищу освіту", в якій будуть обумовлені нові вимоги до вузів. Згідно з нововведеннями, щоб стати класичним університетом, вуз повинен мати не менше 8 тисяч студентів денної форми навчання, коледж - 1 тисячу студентів.

На даний момент цим вимогам відповідають тільки 60 державних вузів.

Також 88 вищих навчальних закладів мають менше 500 студентів. Навіть якщо врахувати, що до їх числа потрапить 5 коледжів мистецтва, до яких не пред'являтимуться ці вимоги, 83 вузи підлягають закриттю. Тому результатом прийняття нової редакції цього закону може стати злиття вузів.

Зазначимо також, Міністерство освіти і науки вважає, що навчання у вищих навчальних закладах не може коштувати менш ніж 8-9 тисяч гривень на рік. У Міносвіти кажуть, що в новому законі "Про вищу освіту" має бути визначено, що питання встановлення плати за освіту є компетенцією автономії вузів.

 

 

По матеріалам: osvita.ua