Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
27 березня 2014 р. Всi новини

Державне замовлення ВНЗ зменшуватися не буде, - Сергій Квіт

 



Сьогодні у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка відбулося розширене засідання Президії Спілки ректорів вищих навчальних закладів України з обговорення питань розвитку вищої освіти.

У заході взяли участь Міністр освіти і науки Сергій Квіт; перший заступник Міністра Інна Совсун; ректор КНУ імені Тараса Шевченка, президент Спілки ректорів ВНЗ України Леонід Губерський; президент Національної академії педагогічних наук України Василь Кремень; голова ЦК Профспілки працівників освіти і науки Георгій Труханов; представники Адміністрації Президента України, Комітету з питань науки та освіти Верховної Ради України; члени Президії Спілки ректорів ВНЗ, ректори провідних вищих навчальних закладів Києва та інших регіонів України.

Сергій Квіт наголосив на недопущенні підвищення навчального навантаження викладачів як у вищій школі, так і в середній: «Це наша принципова позиція. Збільшення навантаження не буде».

Окрім того, Міністр поінформував, що «на сьогодні є консенсус з Міністерством фінансів і Міністерством економіки про те, що державне замовлення вищим навчальним закладам зменшуватися не буде».

За його словами, державне замовлення відразу буде розміщено на сайті Міністерства освіти і науки.

«Першочергово державне замовлення розміщуватиметься в тих університетах, де якісно здійснюється підготовка. І звичайно, все це буде відкрито і прозоро», - зазначив Сергій Квіт.

Міністр звернув увагу на прийняту Урядом постанову про економію бюджетних коштів. Зокрема, він виділив три позиції: стосовно продажу автомобілів; заборони заповнювати вакантні посади; обмеження щодо відряджень за кордон.

Він повідомив, що обмеження стосуються органів державної влади, передусім, та закладів, які засновані цими органами.

«Ми створили робочу групу між Міністерством фінансів, Міністерством оборони, Міністерством внутрішніх справ та Міністерством освіти і науки про внесення роз’яснень до цієї постанови. Будуть винятки для вищих навчальних закладів», - наголосив Сергій Квіт.

Також Міністр розповів про системні зміни, які повинні відбутися у вищій освіті.

«Передусім, це два документи – законопроект «Про вищу освіту», який в народі одержав назву законопроект від групи Михайла Згуровського, і проект Концепції реформування системи ліцензування та акредитації у вищій освіті України», - сказав він.

Як повідомив Сергій Квіт, загальна мета цих документів полягає в тому, що МОН відмовляється від репресивних функцій та контролю за кожним кроком, що робить вищий навчальний заклад: «Головна ідея така: реформування вищої освіти – це реформування самих університетів. Обов’язок розвитку якості освіти і наукових досліджень в університетах переноситься з Міністерства в самі університети».

Міністр висловив сподівання, якщо не завадять політичні події, що вже у цей четвер на засіданні Верховної Ради України законопроект «Про вищу освіту» буде прийнятий у першому читанні. На цій же сесії планується його винесення на друге читання.

«Я впевнений, що шлях інтеграції в світове академічне співтовариство – це той шлях, яким ми збільшуватимемо конкурентоздатність наших університетів», - підкреслив Сергій Квіт.

 

 

За інформацією: МОН