Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
29 квітня 2014 р. Всi новини

Сергій Квіт: Кількість університетів в Україні буде і надалі зменшуватись

 

 

Освіта є важливою ланкою в державі, адже вона формує тих людей, які приходять в державне управління.

Про це заявив Міністр освіти і науки України Сергій Квіт на зустрічі з головою Херсонської обласної державної адміністрації Юрієм Одарченком під час свого робочого візиту до Херсонської області.

Тому, за його словами, в системі освіти заплановано низку реформ, результат яких спрямований на досягнення європейського рівня знань та вмінь, повідомляє прес-служба МОН.

«Так, наразі в освіті проходить серйозний процес боротьби з корупцією. Зокрема, ми активно реагуємо на всі скарги, які надходять до Міністерства. Їх багато, тому ми тісно взаємодіємо у вирішенні цієї проблеми із міліцією, прокуратурою та Службою безпеки України», - сказав Сергій Квіт.

Також Міністр освіти і науки України повідомив про те, що сьогодні на черзі знаходиться низка  важливих для країни законів, а саме: «Про освіту», «Про вищу освіту» та «Про наукову діяльність». Зокрема, закон «Про вищу освіту» передбачає університетську автономію, інтеграцію освіти і науки та вивчення англійської мови.

Сьогодні в країні понад 800 вищих навчальних закладів, із яких 250 університетів. Україна не може собі дозволити такої кількості вищих навчальних закладів, тому відбуватиметься зменшення їх кількості, зокрема шляхом укрупнення та створення дослідних центрів, але при цьому підвищуватиметься рівень якості освіти.

«Ми робитимемо все, аби в країні були сучасні якісні університети, – повідомив Сергій Квіт та висловив надію на те, що вже в травні цього року закон «Про вищу освіту» буде підписаний. –  Загальна логіка тих очевидних змін, які мають бути зроблені в державі, працює. Звичайно, на це нам потрібен час».

Із ініціативою об’єднання вищих навчальних закладів виступив і голова ОДА  Юрій Одарченко. Так, під час сьогоднішньої зустрічі із Міністром він запропонував об’єднати Херсонське морське училище рибної промисловості із Херсонською державною морською академією, оскільки вони випускають спеціалістів за однаковими спеціальностями. Це питання Сергій Квіт пообіцяв розглянути у найкоротші терміни.

Також голова обласної державної адміністрації запропонував Міністрові освіти і науки України створити на базі Херсонської області Центр оцінювання якості освіти та проводити тестування для усіх бажаючих із Кримського півострову.  «Ми маємо базу для проведення зовнішнього незалежного оцінювання та готові створити необхідні умови, щоб забезпечити тестування відповідно до закону – якісно, прозоро та конфіденційно», - наголосив Юрій Одарченко.

У свою чергу, Сергій Квіт повідомив присутнім про те, що після анексії Криму Центр оцінювання якості освіти буде перенесений до Херсона.

Також Міністр зазначив про те, що в університети повертаються військові кафедри. «Військова підготовка студентів буде повернута, можливо, не в усіх університетах будуть створені військові кафедри, але вони будуть працювати у такий спосіб, щоб забезпечити усіх військовою підготовкою. Окрім того, у школах будуть введенні спеціальні курси цивільної оборони», - сказав Сергій Квіт.

 

   

За інформацією: МОН