Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
2 вересня 2010 р. Всi новини

Кабмін прийняв кілька постанов, що стосуються освіти. Серед них - перелік платних послуг, які можуть надаватися у вузах

 

У числі платних послуг є як і ті, що вже дуже давно є платними (наприклад, ламінація, ксерокопіювання або отримання другої вищої освіти), так і нові ("пеня" за пропущені заняття і за послуги бібліотек в позаурочний час).

Студенти кажуть: неофіційно в деяких вузах за це вже давно беруть гроші.

Керівництво вузів говорить, що платні послуги - рішення вірне: "Викладачеві за понаднормову роботу треба платити? Так", - упевнений ректор Тернопільського педуніверситету Володимир Кравець.

Студенти, звісно, нововведеннями незадоволені, але зазначають, що "розкривати гаманець" звикли: "У нас пропуск заняття з неповажної причини - 28 гривень", - каже студентка Катерина з Національного медуніверситету.

Згідно з постановою, платним стає також зовнішнє незалежне оцінювання (тестування).

"Звичайно, це стосується не всіх тестів, - пояснює заступник міністра освіти Ірина Зайцева. -

Основні 3 предмети будуть безкоштовними, але якщо людина хоче здавати більше, або хоче поліпшити свій результат за минулий рік, вона повинна платити за це".

Платною стане і студентська (курсантська та ін.) форма у вузах, де вона потрібна. Хоча, найчастіше, вона вже платна, і коштує чимало: "У нас тільки сироти отримують форму безкоштовно, - говорить перший проректор НАУ Максим Луцький. - Решта платять близько 1000 гривень за комплект".

 

По матеріалам: Сегодня