Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
5 серпня 2014 р. Всi новини

Міністр освіти і науки України Сергій Квіт виступив  на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі

 

 

Найголовніше, що реформу вищої освіти підтримали суспільство, Уряд, Парламент і Президент, - Сергій Квіт.

Президент України Петро Порошенко, за підтримки практично усіх фракцій Верховної Ради України, підписав новий Закон «Про вищу освіту».

Про це повідомив Міністр освіти і науки України Сергій Квіт на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі 4 серпня 2014 року.

«Закон має дуже важливе значення для розвитку освіти і науки України. Це закон реформаторський. Над ним три роки працювала фактично вся освітянська громадськість, експерти, журналісти», - підкреслив Сергій Квіт.

Міністр наголосив, що найважливіше це те, що «нас підтримало суспільство, Уряд, Парламент і Президент. Саме так робляться освітні реформи».

Сергій Квіт повідомив, що новий Закон України «Про вищу освіту» спирається на ідею університетської автономії: «Це автономія академічна, фінансова та організаційна. Тобто вищі навчальні заклади самі будуть вирішувати більшість питань, не звертаючись за дозволами до Міністерства освіти і науки України. У контексті фінансової автономії вищі навчальні заклади матимуть право відкривати депозитні рахунки у банках і розміщувати у них свої спецфонди, які зараз обслуговуються в Дерказначействі. Разом із автономією та широкими правами ми передаємо університетам відповідальність за їхню якість».

За словами Міністра, не менш важлива частина Закону – нова система контролю якості. «Головною метою Закону є зростання якості, якісних українських університетів. Це ті університети, які будуть конкурентоздатними на глобальному ринку та займатимуть провідні позиції в глобальних університетських рейтингах», - зазначив Сергій Квіт.

Для контролю за якістю створюватиметься нова структура – Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти. «Воно формуватиметься за квотним принципом. Окрім представників Міністерства освіти, до нього входитимуть представники вищих навчальних закладів різної форми власності, студентства, Національної академії наук України, працедавців. Це агентство повинно бути професійно незалежним. Відповідно зі створенням цього агентства ліквідовується Всеукраїнська атестаційна комісія. Національне агентство відповідатиме за ліцензування та акредитацію університетів», - повідомив Міністр.

Окрім того, за словами Сергія Квіта, новий Закон України «Про вищу освіту» зменшує навчальне навантаження на викладачів: «На сьогодні воно складає 900 год. на рік. А фактично буває й понад 1000 год.. Новий Закон фіксує навчальне навантаження – 600 год. на рік. Викладачі зможуть більше приділяти уваги науковим дослідженням. Також зменшується аудиторне навчальне навантаження на студентів. Буде більше годин для самостійної роботи, запроваджуватимуться нові критерії оцінювання якості знань».

Також серед основних новацій Закону Міністр зазначив запровадження третього циклу вищої освіти: «Ми мали бакалаврський рівень (цикл), магістерський, і тепер запроваджується третій цикл – доктор філософії (PhD). На базі аспірантур та докторантур будуть створюватися сучасні структуровані PhD-програми. Це принципово нові вимоги до якості. І саме на третьому циклі освіти здійснюється інтеграція науки і освіти».  

Прес-брифінг Міністра Сергія Квіта на тему «Новий Закон України «Про вищу освіту» (відео)

 

 

     

За матеріалами: МОН