Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
27 вересня 2010 р. Всi новини

25 вересня закінчується громадське обговорення Умов прийому до вищих навчальних закладів у 2011 році

 

23 вересня відбулась прес-конференція за участі представників Центру освітнього моніторингу, Громадянської мережі ОПОРА та Комітету Виборців України, організована за підтримки Міжнародного фонду "Відродження".

Під час заходу учасники оприлюднили колективні пропозиції до проекту Умов прийому до ВНЗ на 2011 рік. До їх підписання долучилося 120 громадських організацій зі всієї України.

Передовсім, підписанти виступили проти ідеї впровадження іспитів при вступі до ВНЗ. На думку громадськості, складання у 2010 році вступних іспитів вступниками на заочні відділення, які закінчили школу до 2007 року, відбувалося часто за суб’єктивними критеріями.

Фахівці громадських організацій вважають, що навіть найоб’єктивніший екзаменатор неспроможний точно оцінити навчальні досягнення особи за 200-бальною шкалою. Адже при проведенні ЗНО ця шкала є рейтинговою, а не критеріальною, і значення підсумкового бала залежить перш за все від контингенту тих, хто проходив тестування. Тому будь-яке порівняння результатів ЗНО та вступних іспитів завжди буде некоректним. Відтак, вона поставить різні категорії абітурієнтів у різні умови.

Не варто також забувати, зазначають експерти, що довіра суспільства до прозорості вступної кампанії значною мірою забезпечена зовнішнім оцінюванням, в той же час суспільна підтримка іспитів та внутрішніх університетських випробувань є наднизькою. Про це свідчать як соціологічні дослідження, так і результати вступу за зовнішнім незалежним оцінюванням у 2008-2009 роках.

По-друге, громадські організації не згодні із пропозицією МОН зараховувати додаткові бали випускникам системи "довузівської" підготовки. Ця норма поставить у нерівні умови вступників залежно від місця проживання та майнового стану.

Натомість, підписанти пропонують Міністерству освіти доповнити проект прийому низкою положень.

Насамперед, прописати в Умовах персональну відповідальність керівників вищих навчальних закладів за дотримання законодавства про освіту. Досвід вступної кампанії 2010 року показує, що ректори не завжди належним чином виконували приписи Міністерства освіти, не несучи при цьому жодної відповідальності. Така безконтрольність негативно впиває на якість проведення кампанії вступу.

Крім того, громадські організації радять залучити до процедури ЗНО вступників до коледжів та технікумів, що підвищить якість середньої та вищої освіти та вважають, що наявних ресурсів Міністерства та Українського центру якості освіти достатньо для проведення зовнішнього оцінювання випускників базової школи.

Як повідомлялось раніше, фахівці Центру освітнього моніторингу вважають проект Умов прийому до вищих навчальних закладів в 2011 році, таким, що може унеможливити рівний доступ до якісної освіти.

 

По матеріалам: osvita.ua