Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
13 вересня 2014 р. Всi новини

Інна Совсун: Вступна кампанія завжди під пильним наглядом суспільства

 

 

11 вересня 2014 року в Комунікативному центрі Будинку Уряду відбулася експертна зустріч на тему «Підсумки вступної кампанії-2014»

 У заході взяли участь перший заступник Міністра освіти і науки України Інна Совсун, голова Громадської ради при МОН Галина Усатенко, заступник голови Громадської ради при МОН Євген Кудрявець, представники інститутів громадянського суспільства, навчальних закладів та засобів масової інформації Одеського, Львівського, Дніпропетровського та Харківського регіонів.

Учасники зустрічі в режимі відеозв’язку обговорили актуальні питання проведення вступної кампанії 2014 року.

На початку заходу Інна Совсун наголосила, що тема вступної кампанії завжди є чутливою для суспільства, «а цього року вступна кампанія була вкрай важкою, в першу чергу, із-за військової ситуації на Сході країни. У Донецьку та Луганську ще тривають вступні іспити, та з огляду на військові дії, можливо, доведеться частину місць Донбасу передати до інших міст. Але на фоні зазначених проблем вступна кампанія в інших регіонах країни пройшла спокійно».

За словами Інни Совсун, половина звернень, що  надходили до Міністерства в час цьогорічної вступної кампанії, були пов’язані саме із вирішенням питань мешканців Криму та Донбасу: з видачею атестатів, дипломів, зі складнощами подачі документів до приймальних комісій. Міністерство намагалося оперативно реагувати на такі запити, щоб забезпечити право на вступ кожного, хто звертався.

Окрім того, перший заступник Міністра повідомила, що на Донбасі кількість поданих заяв абітурієнтів становить 36 тисяч, із них 20 тисяч взяли участь у  зовнішньому незалежному оцінюванні. Усі інші можуть складати вступні іспити. Однак, та ситуація, яка відбувається з проголошеними псевдо-ректорами в Донецьку, змушує сумніватися в успішності завершення вступної кампанії в регіоні.

Серед особливостей вступної кампанії 2014 року заступник Міністра назвала збільшення пільгових категорій: «Йдеться про дітей батьків, які  загинули під час антитерористичної операції, дітей Небесної сотні. Цієї ситуації ніхто не очікує, вона стається раптово, але вимагає негайного реагування. Таких звернень тисячі - і з кожним ми готові працювати в індивідуальному порядку».

Серед системних проблем вступної кампанії Інна Совсун виділила питання повторного вступу на бюджет. «Відповідно до чинного законодавства, людина здобуває освіту за державні кошти, якщо вона здобуває її вперше. Це питання стало актуальним цьогоріч, коли були внесені дані в Єдину державну електронну базу з питань освіти, і ті особи, які розраховували перевступити, раптом опинилися перед іншою реальністю»,  - пояснила перший заступник Міністра освіти і науки.

У наступному році Міністерство пропонує врегулювати питання перевступу та пропонує варіант відшкодування особою державних коштів, які витрачалися на її навчання, після чого буде можливим здобувати вищу освіту безкоштовно в іншому університеті, за іншим напрямком підготовки.

За словами першого заступника Міністра, також зараз питання вступу до ВНЗ випускників коледжів, їх навчання по скороченому терміну підготовки та доля вищих навчальних закладів І-ІІ ступенів акредитації, які відповідно до нового Законом «Про вищу освіту» не передбачені у системі вищої освіти, викликає палкі дискусії серед експертів. «Такі студенти будуть складати зовнішнє незалежне оцінювання, але це питання, безумовно, буде виноситися на обговорення», - зазначила Інна Совсун.

У свою чергу, Голова Громадської ради при МОН Галина Усатенко зазначила, що попри драматизм і складність літа 2014-го, вступна кампанія відбулася успішно й «була означена низкою інновацій, наприклад, перехресний вступ на освітньо-кваліфікаційний рівень магістр».

Водночас, вона наголосила на невтішних результатах зовнішнього незалежного оцінювання з кількох базових дисциплін: «Це поглибило і виклики, і потребу в переосмисленні процедурних аспектів вступної кампанії».

За  словами Усатенко, існують три аспекти, які слід врахувати у наступних кампаніях. По-перше - це зміст і форма ЗНО, які показали паралельність шкільного навчання і підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання, а також невідповідність результатів навчання в школі та результатів складання ЗНО. На думку експерта, вирішити цю проблему можна поєднавши державну підсумкову атестацію та зовнішнє незалежне оцінювання. При цьому необхідно поділити клас на фахові групи, надавши можливість вчителю якісно виконувати підготовку до тестів та переходити на форми індивідуальної роботи з учнями.

По-друге – це процедура вступної кампанії. На думку Галини Усатенко, термін вступної кампанії необхідно скоротити а вступ абітурієнтів на освітньо-кваліфікаційний рівень магістра синхронізувати між навчальними закладами.

По-третє – це професійно-технічна освіта, де, на думку експерта, потужна мережа із 947 навчальних закладів досі залишається поза системою моніторингу та увагою.

Під час обговорення результатів вступної кампанії заступник голови Громадської ради при МОН Євген Кудрявець повідомив, що ця кампанія вирізняється прозорістю, адже вперше на сайті міністерства оприлюднена інформація про розподіл місць державного замовлення. Кудрявець вніс також пропозицію щодо пільг при вступі до вищих навчальних закладів для обдарованих дітей.

За словами учасників конференції, які перебували в різних містах України на відеозв’язку, зараз у вищих навчальних закладах  регіонів навчається значна кількість студентів із Донбасу та Криму. Зокрема, у Львівській області - 1000, Дніпропетровській -1 500, у Харківській - 13% від 35 тисяч першокурсників та 700 чоловік, які тимчасово навчаються у харківських ВНЗ.

Перший заступник Міністра освіти і науки Інна Совсун подякувала всім представникам вищих навчальних закладів за те, що продемонстрували всеукраїнську солідарність і прийняли у свої заклади студентів із Криму та Донбасу.


 

     

За матеріалами: МОН