Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
2 жовтня 2014 р. Всi новини

Щоб Закон «Про вищу освіту» запрацював, необхідно докласти всіх зусиль академічній громаді

 

 

На цьому наголосив Міністр освіти і науки Сергій Квіт під час засідання Президії Спілки ректорів вищих навчальних закладів України у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка, що відбулося 30 вересня 2014 року.

 «Головне – щоб закон запрацював, а для цього потрібно докласти всіх зусиль не тільки ректорам, а й всій академічній громаді», - підкреслив Сергій Квіт.

Міністр звернувся до ректорів вищих навчальних закладів з проханням активно використовувати новостворений сайт імплементації Закону «Про вищу освіту», де Міністерство освіти і науки розміщуватиме підзаконі акти. «Я прошу всіх ділитися своїм досвідом на сайті osvita.gov.ua. Щоб ми всі розуміли, що ми робимо і Харкові, і в Одесі, і в Хмельницькому».

Як зазначив Міністр освіти і науки, деякі нормативні документи закону впроваджимуться складно. Зокрема, структуровані чотирьохрічні програми. «Це дуже непросто. Одна система замінюється іншою. Ці програми мають бути інтегровані в міжнародний світ та впроваджувати професійні стандарти», –  підкреслив Сергій Квіт.

За словами Міністра, необхідно розробити шляхи оптимізації вищих навчальних закладів за участю представників місцевих органів влади та університетів, які запропонують своє бачення цього питання. «Можливо ті університети, які виявилися слабшими, об’єднати з більш сильнішими, можливо інші потребуватимуть допомоги Міністерства». Відповідний лист Міністерства освіти і науки вже підготовлено та буде направлено ректорам та керівникам органів місцевої влади.

Міністр освіти і науки також підкреслив важливість запровадження нових правил виборів ректорів та зазначив, що у виборах беруть участь викладачі, які працюють на повну ставку, студенти, а проведення виборів потребує часу. Тому, за словами Сергія Квіта, Міністерство лише пропонує загальний принцип процедури, а вищий навчальний заклад запроваджуватиме його у зручний для себе спосіб.

Міністр Сергій Квіт звернув увагу, що Законом «Про вищу освіту» передбачено створення кардинально нової структури - Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти. На агентство покладається, крім контролю якості, питання ліцензування, акредитації спеціальностей тощо. Міністерство освіти і науки передає цій професійній і незалежній структурі значну частину регуляторних повноважень.

Сергій Квіт також підкреслив підвищення відповідальності університетів при формуванні експертних комісій МОН з ліцензування та необхідність залучення до роботи в них кращих представників від вищих навчальних закладів.

Звертаючись до ректорів ВНЗ, Міністр освіти і науки наголосив на недопустимості політичної агітації під час навчального процесу. Сергій Квіт повідомив, що у зв’язку з початком виборчої кампанії останнім часом до Міністерства надходять скарги від студентів та викладачів щодо примусового залучення їх до проведення агітації в вищих навчальних закладах. «Наші університети поза політикою», –  підкреслив Міністр.

 

    

За матеріалами: МОН