Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
4 жовтня 2010 р. Всi новини

Один з університетів вже представив свої розцінки платних послуг під час навчання, не залежно від того на контрактіі студент чи на бюджеті

 

Після затвердження Кабміном переліку платних послуг, що можуть надавати навчальні заклади, в Україні один з університетів вже представив свої розцінки. Одним з перших став Таврійський національний університет імені Вернадського в Сімферополі, повідомляє "Комсомольская правда"

"Вартість послуг оголосили на зборах студентських рад факультетів, - розповідає студент ТНУ Андрій. - Але як буде відбуватися ця оплата, невідомо".

Ректор ТНУ запевняє, що студентам пояснять всі тонкощі нових порядків.

"Скрізь в Україні вузи зараз вводять платні послуги, це нормально - ринкові відносини, - говорить ректор Таврійського університету Микола Багров. - Викладачі не будуть збирати гроші, все піде через касу. Студент, який пропустив заняття, пише заяву в деканаті, оплачує в касі вартість відпрацювання, приносить квитанцію. Тільки після цього він зустрічається з викладачем".

Однак самі студенти мають сумніви, що все виявиться так просто і прозоро, як обіцяють.

"Стягувати гроші за відпрацювання та перездачі зі студентів можуть тільки через бухгалтерію, - підкреслює координатор ініціативи "Студентський захист" Андрій Черних. - Тому в жодному разі не давайте гроші особисто в руки викладачеві або декану".

Відзначимо, що звичайна студентська стипендія - 650 грн, підвищена - 700 грн. А вартість відпрацювань коливається від 22 до 900 гривень.

Найбільше претензій до нових порядків мають студенти. За пропуски лекцій і семінарів без поважної причини їм доведеться сплачувати незалежно від того, навчаються вони за державні кошти або за свої. Не секрет, що й раніше пропущені заняття можна було "закрити" за допомогою N-ої суми. Відтепер же гроші недбайливих студентів повинні піти на зміцнення матеріально-технічної бази навчального закладу.

Після прийняття згадуваної постанови КМУ, та враховуючи суспільний резонанс та спротив студентських організацій, міністерство освіти і науки оприлюднило роз'яснення, де висловило власне бачення проблеми платних послуг у навчальних закладах.

Зокрема в МОН зазначили, що прийняття відповідних заходів викликане вимогою часу.

В міністерстві також висловили думку, що відповідальність за встановлення вартості платних освітніх послуг, економічне обґрунтування та якість несе керівництво навчальних закладів, що є характерною рисою їх автономії та самоврядування.

"У деяких засобах масової інформації з'явилася інформація про вартість платних послуг. Зауважимо, що Міністерство освіти і науки до такої інформації не має ніякого відношення" - зазначили в МОН.

Нагадаємо, Президент України Віктор Янукович, під час урочистостей з нагоди Дня працівників освіти, зокрема зазначив: "Для мене як Глави держави освітня галузь є пріоритетною. Адже за великим рахунком освіта – це головна складова гуманітарної сфери. Вона навчає і виховує, творить людину і громадянина".

"Нині всі чекають на новий закон про вищу освіту, який має враховувати і вітчизняний, і зарубіжний досвід", - підкреслив Президент. Він наголосив, що підготовлений Міністерством законопроект "обов’язково має пройти широке обговорення і знайти підтримку в суспільстві".

Насамперед дискусію потрібно провести в усіх навчальних закладах. Окрім того, слід уважно вивчити думку батьків.

Звертаючись до міністра освіти і науки Дмитра Табачника, Президент наголосив, що підготовлений Міністерством законопроект "обов’язково має пройти широке обговорення і знайти підтримку в суспільстві".

Чи буде обговорюватися питання платних послуг у навчальних закладах покаже час.

 

Розцінки на деякі види освітніх послуг в одному з національних університетів

Відпрацювання лабораторної:

  • у доктора наук - 54 грн;
  • у доцента - 44 грн;
  • у асистента - 37 грн.

Відпрацювання семінару (у разі пропуску більше 10% занять):

  • у доктора наук - 40 грн;
  • у доцента - 32 грн;
  • у асистента - 27 грн.

Відпрацювання лекції (у разі пропуску 30% і більше пар, платна консультація викладача протягом 4 годин):

  • у доктора наук - 147 грн;
  • у доцента - 117 грн;
  • у асистента - 96 грн.

Відпрацювання пари з фізкультури чи англійської:

  • у доктора наук - 50 грн;
  • у доцента - 30 грн;
  • у асистента - 22 грн.

Перескладання іспиту з комісією:

  • у професора - 900 грн;
  • у доктора наук - 292 грн;
  • у доцента - 240 грн;
  • у асистента - 203 грн.

 

 

По матеріалам: osvita.ua