Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
19 жовтня 2014 р. Всi новини

Відповідно до нових вимог випускники коледжів мусять вступати до вишів на підставі ЗНО

 

 

Міносвіти продовжує реформувати систему навчання, і, на жаль, далеко не завжди нові зміни сприймаються схвально.

Наприклад, низку протестів та невдоволень викликала новина про те, що випускники коледжів (тобто ті, хто має дипломи молодшого спеціаліста) уже з 2015 року не зможуть продовжити навчання у вузі за ступенем «бакалавр», вступивши відразу на третій курс, а вимушені будуть здавати ЗНО і йти лише на перший курс. 

Та вже 14 жовтня прес-служби МОН повідомила, що врахувавши думки громадськості у Міністерстві вирішили, що зовнішнє оцінювання випускники коледжів все ж не складатимуть. Та чи дозволять їм і надалі вступати на третій курс вузів, наразі не відомо.

Як відомо, у попередні роки випускники, які отримали диплом молодшого спеціаліста, мали можливість вступати на другий, а то й на третій курс навчання у вищих навчальних закладах III-IV рівнів акредитації без подання сертифіката зовнішнього незалежного оцінювання.

 

Випускники коледжів не складали ЗНО, але набували добрих знань з профільних дисциплін, за якими потім й далі поглиблено навчалися у вузах. Тепер, вихованці цих закладів втратять кілька років, якщо схочуть здобути ступінь бакалавра.

Директор Вижницького коледжу прикладного мистецтва імені Василя Шкрібляка Дмитро Козубовський пояснює, що ця зміна аж ніяк не  позитивна. Вижницький коледж приєднали до факультету ЧНУ, тож його випускники до цього року легко продовжували навчання на третьому курсі вузу.

- Наші випускники - це готові спеціалісти, мають серйозну базу, вони не можуть знову йти на перший курс і вчити спочатку те, що і так вже вчили в коледжі, - переконаний Дмитро Онуфрійович. – Крім того, немає сенсу їм складати ЗНО. Адже в коледжі вони за рік вивчають програму 10-11 класу і більше уваги приділяється профільним предметам. А за наступні три роки, коли студенти здобувають спеціальність у коледжі, вони взагалі підзабувають шкільні дисципліни. Тому, з одного боку – вони не так готові до ЗНО, як випускник школи, а з другого – це вже освічені дипломовані люди .

За словами ректора ЧНУ ім. Ю. Федьковича Степана Мельничука, з цього питання ще триває дискусія, тож є надія, що остаточне рішення приймуть з розумом.

- Все залежить від коледжу. Якщо він має високий рівень, дає потужні знання, то немає потреби його випускників відправляти на ЗНО і на перший курс вузу, - вважає Степан Васильович. - У нас є коледжі, яким ми довіряємо, і співпрацюємо з ними вже давно. Інша річ, якщо репутація закладу сумнівна, можливо тоді і варто йти на оцінювання.

Багато чернівецьких вишів мають коледжі у своєму підпорядкуванні. Одним з таких є Буковинський державний фінансово-економічний університет і його коледж.

- 99% наших випускників зазвичай продовжують навчання на третьому курсі в університеті, тому ми дуже сподіваємося, що цієї можливості їх не позбавлять, - каже директор коледжу БДФЕУ Інна Погоріла.

Ірина БЄЛОВА

 

    

 

 

За матеріалами: Вівідо