Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
5 листопада 2014 р. Всi новини

У столиці розпочав роботу Форум «Європейський Союз: освіта дорослих»

 

 

5 листопада в рамках Міжнародних днів освіти дорослих в Україні розпочав свою роботу Форум « Європейський Союз: освіта дорослих».

У відкритті форуму взяли участь заступник Міністра освіти і науки Максим Стріха, президент Національної академії педагогічних наук України, президент Товариства «Знання» України Василь Кремень, Голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Лілія Гриневич, регіональний директор Представництва DVV International в Україні, Білорусі, Молдові Аніта Якобсоне.

Під час заходу заступник Міністра освіти і науки Максим Стріха привітав учасників форуму та підкреслив актуальність питання освіти дорослих в Україні. Зокрема, заступник Міністра зазначив, що в час, коли стрімко все змінюється, навички і компетенції, які були закладені раніше, перестають бути корисними для людини. За словами Максима Стріхи, таких прикладів дуже багато – ІТ-сфера, де с кожним днем удосконалюється програмне забезпечення і фахівцю необхідно застосовувати нові знання, медицина, будівельна сфера тощо.

Заступник Міністра освіти і науки також повідомив, що зараз, під час бойових дій на Сході країни українському суспільству доведеться вирішувати питання півмільйона людей, що вимушені були покинути свої домівки та переселитися в інші регіони України. «Це перенавчання й інтеграція в новежиття, тому освіта для дорослих – дуже актуальна у наш час. Тож, сподіваюся, що під час форуму будуть вироблені практичні рекомендації, які Міністерство освіти і науки покладе в основу своєї роботи», — наголосив Максим Стріха.

У свою чергу  Голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Лілія Гриневич привернула увагу учасників заходу на важливості освіти на шляху до європейської інтеграції країни та повідомила, що 106 питань Угоди про асоціацію України з ЄС належить саме до компетенції системи освіти, наукових досліджень та інтелектуальної власності. Зокрема, освіта для дорослих в цьому контексті є одним із ключових викликів для України, сьогодні весь цивілізований світ реалізує базовий принцип в освіті – навчання упродовж життя.

Як повідомила Лілія Гриневич, в Україні існує дисбаланс ринку праці та освіти: 45% безробітних – це люди з вищою освітою. На думку Голови парламентського Комітету, це питання можна врегулювати і вже розробляється новий законопроект «Про освіту», в принципи якого закладено прозорість системи освіти відповідно до міжнародної стандартної кваліфікації, визнання неформальної та інформальної освіти та кваліфікацій, здобутих у результаті такої освіти. «У цьому законі ми пропонуємо розвинути тему Національної системи професійних кваліфікацій, яка, на жаль, сьогодні є в зародковому стані, а систему підвищення кваліфікації і перекваліфікації зробити більш гнучкою. Це ті кроки, які необхідні, щоб система була динамічною, а освіта для дорослих мала законодавче підґрунтя для успішної роботи».

Зазначимо, що Форум «Європейський Союз: освіта дорослих» проходить у Національній академії педагогічних наук України з 4 до 7 листопада.

У заході беруть участь українські та міжнародні експерти, науковці,  представники не урядових організацій.

Під час форуму працюватиме виставка, присвячена Міжнародним дням освіти дорослих в Україні.