Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
11 листопада 2014 р. Всi новини

У столиці обговорили проблеми молодої науки України

 

10 листопада 2014 року до Міжнародного дня науки в ім’я миру та розвитку в Національній агенції «Укрінформ» за ініціативи Фонду «Відкрита політика» відбувся круглий стіл на тему «Молода наука України: ризики та перспективи».

У круглому столі взяли участь заступник Міністра освіти і науки Максим Стріха, Голова парламентського Комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич, аташе з університетського та наукового співробітництва Посольства Франції в Україні Жиль Мамець, Голова Ради молодих дослідників Інституту молекулярної біології та генетики НАН України Олександр Скороход, Голова Ради молодих вчених відділення фізики та астрономії НАН України Юлія Безвершенко та інші.

На круглому столі обговорювалися проблеми молодої науки України, налагодження ефективно діючих комунікацій між спеціалізованими науковими ліцеями, університетами, науково-дослідними інститутами, родинами юних науковців, громадськими організаціями.

Під час круглого столу заступник Міністра освіти і науки Максим Стріха підкреслив актуальність теми заходу та зазначив, що сьогодні наука потребує кардинальних перетворень. Заступник Міністра зауважив, що Міністр освіти і науки ще влітку на парламентських слуханнях звернув увагу депутатів на стан науки в країні та завдяки зусиллям Комітету ВР з питань науки і освіти в новому Законі «Про вищу освіту» враховано зміни щодо податкового та бюджетного кодексу на користь науковців.

Максим Стріха також повідомив, що Європа пішла назустріч Україні та скоротила внески України щодо рамкової програми ЄС «Горизонт 2020», що орієнтована на підтримку дослідницької та інноваційної діяльності, до 5 % впродовж шести років. «Більше того, ці відсотки ми можемо повернути через технічну допомогу ЄС», - зазначив заступник Міністра.

Заступник Міністра освіти і науки Максим Стріха закликав всіх присутніх згуртуватися навколо питання стану науки та зазначив, що науковому середовищу варто говорити про широке застосування практики, яка передбачена в законі, зокрема, створення спеціальних комісій, написання дисертації не тільки українською, російською, а й англійською мовами, завдяки чому наука стане більш відкритою для світового наукового пошуку.

За словами Голови Комітету ВР науки і освіти Лілії Гриневич, треба визнати, що підписання Угоди про європейську асоціацію актуалізує питання науки. «Ми повинні входити до Європейського Союзу як конкурентоспроможна країна, якою нас може зробити тільки продукція нового знання», - наголосила Лілія Гриневич.

Разом з тим, за словами Голови парламентського Комітету, впродовж останніх років в країні постійно зменшувалися фінансування на науку. Зараз фінансування науки становить 0, 25 % ВВП, що поглиблює кризовий стан науки. Також зараз у складі Національної академії наук України тільки кожен п’ятий науковець – віком до 35 років, а пропозиція щодо пониження віку молодого науковця – необхідно скасувати. «Науковці повинні задовольнити свої наукові амбіції, бути соціально захищеними, мати перспективи кар’єрного росту та долучатися до всіх світових наукових процесів», - зазначила Лілія Гриневич.

За словами Олександра Скорохода, молодого науковця та автора пропозицій щодо реформування наукової сфери України, слід зосередитися на трьох важливих напрямках розвитку науки. По-перше – це участь України в загальноєвропейських міжнародних програмах, зокрема, в інфраструктурних дослідницьких центрах та створення власних. «Відповідно до проекту Горизонт - 2020 є чимало грантів. У рамках грантів молоді науковці матимуть змогу не тільки стажуватися за кордоном, але й працюючи в Україні, отримуватимуть фінансування із-за кордону, що дозволить їм лишатися в науці, а не виїздити. Окрім того, цей проект відкриває перспективи пошуку партнерів у наукових дослідженнях», - зазначив Олександр Скороход.

На думку Голови Ради молодих дослідників Олександра Скорохода, необхідно привести у відповідність або змінити законодавство щодо використання деяких хімічних речовин для досліджень та спрощення митних процедур для ввезення наукового обладнання та матеріалів для досліджень.

Під час заходу Олександр Скороход підкреслив необхідність обговорення законопроекту «Про наукову і науково-технічну діяльність» та прийняття необхідних змін, зокрема, цільового фінансування науки.

У свою чергу, Ірина Жданова, директор соціальних програм Фонду «Відкрита політика», ініціатор круглого столу, зауважила, що головна мета держави – зберегти молодь в Україні, створити платформу для розвитку молодої української науки.

 

 

За матеріалами: МОН