Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
14 листопада 2014 р. Всi новини

Інна Совсун: Обговорення є важливим елементом отримання та напрацювання спільних підходів до вирішення завдань

 

 



13 листопада 2014 року в Комунікативному центрі Будинку Уряду відбулася експертна зустріч на тему «Імплементація Закону України «Про вищу освіту» у новій редакції».

У заході взяли участь перший заступник Міністра освіти і науки України Інна Совсун, голова Громадської ради при МОН Галина Усатенко, член Громадської ради при МОН Єгор Стадний, представники інститутів громадянського суспільства, навчальних закладів та засобів масової інформації Дніпропетровської, Одеської, Львівської та Харківської областей.

Учасники зустрічі в режимі відеозв’язку обговорили питання стану впровадження Закону України «Про вищу освіту», зокрема, організації навчального процесу університетів, формування навантаження викладача, державного замовлення, штатів науково-педагогічних працівників, пільгові категорії абітурієнтів, підняття престижності професійної освіти тощо.

Під час зустрічі Інна Совсун зазначила, що втілення Закону «Про вищу освіту» складніше, аніж його прийняття. Причина цього, за словами першого заступника Міністра освіти і науки, у повільному бюрократичному процесі на центральному рівні та деякою розгубленістю на місцях.

Міністерством готується скасування низки постанов, які заважають університетам реалізовувати принципи автономії. Плануються наради за участю представників вищих навчальних закладів, де обговорюватимуть положення про організацію навчального процесу, розробку підходів до формування навчальних програм, які включатимуть нові норми навантаження викладачів та студентів. «Ми вирішили кожного тижня проводити наради з учасниками процесу реформи вищої освіти щодо проблемних питань втілення закону», - повідомила Інна Совсун.

Перший заступник Міністра освіти і науки, відповідаючи на запитання учасників зустрічі, зазначила, що в Законі «Про вищу освіту» передбачено норму, за якою 20% місць державного замовлення надаються університетам з найсильнішими абітурієнтами. Очевидно, що цю норму не можливо застосувати до тих, хто вступає після технікумів і тих, хто вступає після бакалаврату, тому на 2016 рік принцип розподілу державного замовлення для цих рівнів підготовки не будуть змінювати. За словами Інни Совсун, державне замовлення буде формуватися за принципом 20% - університетам за наявності найсильніших абітурієнтів, решта – за минулорічним результатом.

Інна Совсун також повідомила, що у законі немає норми про обов’язкові дисципліни. «Міністерство не може вказувати університетам, які дисципліни мають бути обов’язковими», - підкреслила Інна Совсун.

Під час заходу Голова Громадської ради при МОН Галина Усатенко зазначила, що питанню впровадження Закону «Про вищу освіту» з позиції громадськості, академічних спільнот, управління вищої школи є кілька ключових викликів: часовий, інформаційно-роз’яснювальний, комунікаційний між управлінськими інституціями і освітянськими середовищами, зміна філософії вищої освіти.

За її словами, з 1 вересня 2015 року університети повинні почати роботу за новими вимогами: компетентнісний підхід, скоординований з Національною рамкою кваліфікацій, формування навантаження викладача тощо. Як зазначила Галина Усатенко, ще потрібно затвердити перелік спеціальностей, а оскільки університети орієнтуються на Міжнародну систему кваліфікації, це ускладнює роботу кафедр, колективів, що викликає напруження в освітянському середовищі.

У свою чергу, член Громадської ради при МОН Єгор Стадний наголосив на дотриманні послідовності в процесі впровадження закону. «Є перехідний період за логікою, певна послідовність. Ми не отримуємо навчальних програм без галузей та спеціальностей, стандартів освітньої діяльності, вищої освіти та 600 годин навантаження на одну ставку», - підкреслив Єгор Стадний.

 

 

За матеріалами: МОН