Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
18 листопада 2014 р. Всi новини

МОН налаштоване на розвантаження навчальних програм для початкової школи

 

 

У Міністерстві освіти та науки за ініціативи заступника Міністра освіти і науки Павла Полянського відбулося засідання робочої групи щодо розвантаження надмірно ускладнених навчальних програм для початкової школи. Принципово ж нові програми розроблятимуться у контексті вже нового освітнього законодавства.

За словами Павла Полянського, через надмірне ні науково, ні дидактично не виправдане навантаження у школі діти втрачають мотивацію до навчання, а вчителі – до викладання. До того ж, програми нерідко передбачають такі вимоги до дітей, які значно перевищують параметри Держстандарту початкової освіти. До цього додається велика кількість предметів, багато з яких - "одногодинні"; чи не щоуроку вчитель змушений навчати дітей новій темі.  Адже головне завдання педагога у початковій школі – зацікавити і навчити школяра, а не "вичитати" запланований матеріал.

Подолання такого стану - не примха МОН, а запит громадянського суспільства.

З огляду на те, що невдовзі стартуватиме конкурс рукописів підручників для 4-го класу, найбільш нагальним у часовому вимірі є наведення ладу з програмами саме для цього класу. Неприпустимо, наголосив Павло Полянський, допустити ні появи на шкільних партах підручників, укладених до надмірно ускладнених програм, ні ситуаціі, коли програми і зміст підручників відрізнятимуться. 

Під час засідання робоча група обговорила на перспективу можливості інтегрувати зміст ряду предметів, щоб скоротити кількість уроків у розкладі школяра.

Передбачається упродовж листопада здійснити весь комплекс робіт, пов'язаних із "розвантаженням" програм.

 

 

За матеріалами: МОН