Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
28 листопада 2014 р. Всi новини

Вузькопрофільна або фундаментальна освіта - що краще?

 

 



Питання кар'єри в 16 років турбує далеко не кожного випускника, більш того, дуже важко зробити правильний прогноз на найближчі п'ять років.

Найчастіше випускники обирають вищі навчальні заклади за рекомендацією хороших знайомих, батьків та інших найближчих родичів, або орієнтуються на вартість навчання і місце розташування. Фахівці ж зазначають, що замислюватися над своєю майбутньою професійною діяльністю слід не при отриманні диплома, або під час навчання на останніх курсах, а набагато раніше - в випускному класі школи перед вибором ВНЗ і вступом. Про те, яка освіта дозволить зробити хорошу кар'єру - фундаментальна або вузькопрофільна, сьогодні замислююєься більшість випускників та їх батьків.

Випускники, які ще не визначилися з профілем майбутньої професії, можуть сміливо вступати на факультети економіки та юриспруденції. Такий вибір зумовлює в майбутньому можливість знайти престижну роботу і зробити хорошу кар'єру. Отримання загального економічного і юридичної освіти надає великі можливості. Особливо це стосується шістнадцятирічних школярів - коли майбутні абітурієнти тільки обирають ВНЗ і профіль, вони не помиляться, якщо виберуть дані факультети. Фахівці з цих сфер завжди користуються попитом у роботодавців. Необхідні додаткові знання або підвищення кваліфікації завжди можна отримати вже в процесі роботи - на курсах та тренінгах.

Звичайно, всі не можуть бути економістами та юристами, тому також завжди в ціні фундаментальна освіта, яка дає широкий кругозір своїм студентам, вчить їх бути зібраними в будь-якій ситуації і справлятися з різними проблемами. Фундаментальна освіта надає більше можливостей, ніж вузькопрофільна, тому при виборі конкретної сфери діяльності бажано ретельно зважити всі «за» і «проти». Коли у дитини ще немає визначеності в планах, найкраще орієнтуватися на її природні навики і уміння. Випускник може вибирати між вступом на гуманітарний, технічний або природничонауковий факультет.

Отримання диплома в престижному ВНЗі вже стане вагомою конкурентною перевагою при працевлаштуванні. Якісна вища освіта покликана сформувати мислення певним чином, яке властиво лише даному навчальному закладу. Випускники відомих ВНЗ високо цінуються роботодавцями не тільки завдяки отриманим знанням, а й вмінню мислити масштабно. Власники дипломів непрофільних ВНЗ також можуть стати фахівцями високого рівня у фінансовій сфері. У багатьох ВНЗах є безліч факультетів, серед яких майже завжди є і економічний, і математичний. Випускники, якщо вони володіють якісними знаннями і навичками роботи з цифровою інформацією, при бажанні можуть побудувати кар'єру у фінансовій сфері. При необхідності, вони можуть отримати додаткові знання завдяки системі наставництва на фірмі або за допомогою тренінгів та курсів.

Кілька років тому було прийнято вважати, що фундаментальна освіта є відмінним майданчиком для старту кар'єри, але сьогодні вже з'явився великий попит на вузькопрофільних фахівців. Наприклад, потрібні такі експерти - інженери, фахівці з комп'ютерних систем, грамотні менеджери з управління персоналом та інше. Слід зазначити, що і на початку кар'єри у швидко розвиваються сфері буде вельми доречною спеціалізація. Професіонали своєї справи затребувані на всіх видах виробництва, а наявність профільної диплома відіграє важливу роль навіть для рекламістів, маркетологів і дизайнерів. Бажано навчатися конкретної спеціальності тільки в тому випадку, коли є чіткі плани і розуміння, в якій сфері хочеться зробити кар'єру.

 

 

За матеріалами: dobrenok