Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
1 грудня 2014 р. Всi новини

Які права і обов'язки має школяр

 

 

Права школяра

Кожен школяр має право самостійно вибрати освітній заклад. Звичайно, не варто реагувати на прохання такого плану, як «Хочу вчитися в 11-й школі, бо там вчиться Міша», але враховувати його побажання все-таки необхідно. Бажано досягти компромісного варіанту при виборі школи, щоб якість навчальної програми влаштовувала батьків, а дитина в навчальному закладі відчувала себе максимально комфортно. Разом з дитиною слід пройтися по всіх цікавих школах і вибрати найбільш підходящий варіант.

Природно, дитина повинна навчатися в належних умовах, тому вона має повне право на безпеку проведеного в школі часу. Школяреві слід пояснити, що якщо в спортивному залі немає спеціальних матів, то він має право відмовитися залазити по канату і піддавати себе небезпеці. Гідність школяра повинні поважати викладачі та інші співробітники школи аж до прибиральниці. Ніхто не має права застосувати фізичну силу до дитини, навіть легкий ляпанець в профілактичних цілях не допустимо.

Дитина може отримати безкоштовну початкову освіту - 9 класів, і повну середню - 11 класів, тому якщо вона залишиться на другий рік в якомусь класі, то ніхто не зобов'язаний її вчити безкоштовно вдруге. В процесі навчання школяр може безкоштовно користуватися бібліотекою - брати книги додому, але повертати назад у чітко встановлений строк. Крім цього, учень може добровільно брати участь у благоустрої навчального закладу, дитину не можна примушувати прибирати шкільний двір, якщо він цього не хоче робити.

В будь-якій школі маються гуртки та секції, які учень має право відвідувати безкоштовно, теж саме стосується і будь-яких додаткових занять та факультативів, які проводять вчителі з різних предметів. Обмежень при записи в спортивну секцію бути не повинно, наприклад, дитину зобов'язані взяти на баскетбол, навіть якщо вона дуже невисокого зросту. В школі кожен учень має право отримати допомогу вчителя і психолога в процесі навчання. Дитина повинна розуміти, що може отримати консультацію викладача з питання, яке стосується шкільної програми. В крайньому випадку, у дитини є можливість поскаржитися на недотримання прав, застосування фізичного та психологічного насильства батькам або в правоохоронні органи.

Обов'язки учня в школі

Дитина, як повноправний учень школи, має не тільки права, але й певні обов'язки. Вона повинна відвідувати заняття, приходячи до початку уроку під час. Батькам необхідно заздалегідь привчити дитину до правильного режиму дня - хорошому харчуванню, дев'ятигодинного сну і регулярним прогулянкам, щоб підвищити результативність навчання. В школі йому задаватимуть домашнє завдання, яке він повинен виконувати в строк, на уроки приносити всі необхідні письмові приладдя і підручники, а так же бути завжди чистою і охайною.

Учень школи зобов'язаний акуратно використовувати її державне майно, проявляти повагу до викладачів та однокласникам, не заважати їм навчатися і намагатися добре вчитися самому. Неприпустимо застосовувати фізичне насильство по відношенню до інших учнів, висміювати їх недоліки або неважливу успішність. На уроці та зміні дитина повинна дотримуватися техніки безпеки. Після лікарняного вона зобов'яза принести довідку вчителю, а при необхідності точно виконувати всі вказівки або інструкції викладачів чи адміністрації школи.