Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
2 грудня 2014 р. Всi новини

Сергій Квіт: «Завдання Міністерства – відбити бажання займатися плагіатом»

 

 

Під час прес-конференції про антикорупційну діяльність МОН,  що відбулася 1 грудня 2014 року, Міністр освіти і науки України Сергій Квіт повідомив, що Міністерство освіти і науки веде боротьбу з ганебною практикою плагіату.

 За словами Міністра, до Міністерства надійшли скарги від представників академічного середовища щодо плагіату. «Ми організували перевірку зазначених дисертаційних робіт і факти підтвердилися. Насправді функція перевірки плагіату належатиме Національному агентству із забезпечення якості вищої освіти, яке лише формується, але завдання Міністерства – відбити бажання займатися плагіатом», - підкреслив Сергій Квіт.

На думку Міністра, вирішити проблему плагіату зможе оприлюднення робіт в Інтернет, що є вимогою для захисту дисертації.

Під час прес-конференції Міністр освіти і науки повідомив, що ліквідовано Інститут інноваційних технологій та змісту освіти, який займався вирішенням суто комерційних питань, а саме, друком підручників, закупівлею шкільних автобусів, наданням грифів навчальній літературі. «Зараз на основі Інституту  створюється дві структури: одна  буде займатися методикою, друга - статистичними дослідженнями, тобто рішення стосовно підзаконних актів чи законів будуть прийматися на основі реальних досліджень», - зазначив Міністр.

Сергій Квіт підкреслив, що Міністерством вже виписаний алгоритм підготовки підручників: «Кожен крок щодо підготовки та друку підручників буде прозорим та висвітлюватиметься на офіційному сайті МОН».

За словами Сергія Квіта, сума, закладена на підручники на наступний рік, буде обов’язково оприлюднена. «Міністерство тепер буде працювати з авторами підручників та обирати підручник найбільш популярний серед вчителів»,- розповів Міністр освіти і науки Сергій Квіт .

Відповідаючи на запитання стосовно ситуації з Донецькими та Луганськими вишами,  Сергій Квіт  повідомив, що вже розпочаті виплати по заборгованості студентам та викладачам Донецького національного університету, що переїхали до Вінниці. Сергій Квіт пояснив, що затримка виплат була пов’язана з технічними причинами відкриття рахунків в інших установах Казначейства, але зараз вона вирішена. Також, за словами Міністра, вирішується питання з гуртожитками: «Студенти та викладачі зараз займають тимчасове житло, але у них є два гуртожитки, що будуть відремонтовані.  Для нас це дуже важливий проект, і я сподіваюся, ближчим часом ці питання будуть вирішені».

Сергій Квіт також зазначив, що студенти з Донецьких та Луганських університетів, котрі тимчасово влаштувалися до різних вищих навчальних закладів України, будуть переведені на постійне навчання у ВНЗ. Для цього МОН переведе держзамовлення до університетів, де вони зараз навчаються, так само й для тих, хто навчався за контрактом. Сума за контракт, що у ВНЗ Києва чи Харкова чи  Одеси, не буде підвищена.

Сергій Квіт сказав, що найскладніший момент у вирішенні питань Донбасу – це вчителі та учні на окупованих територіях. За словами Міністра, діти переїздять в інші регіони разом з батьками, так, уже більше 30 тисяч дітей перебралися з Донбасу до інших міст країни. «Однак, перевести школу так, як  університети,  неможливо. Це болюче питання. Ми не можемо контролювати, як на окупованих територіях навчають дітей, що відбувається у школах. У нашому розпорядженні, наприклад, знаходиться інформація про вилучення українських підручників», - розповів Міністр.

Міністр освіти і науки Сергій Квіт зазначив, що держава не може платити заробітну плату тим вчителям, які знаходяться на неконтрольованій українською владою території. Сергій Квіт наголосив, що Міністерство не вважає зрадниками педагогів, які залишилися з дітьми на Донбасі. «У нас  претензії до адміністрації університетів, які проголосили себе псевдо- ректорами», - підкреслив Сергій Квіт.

 

 

За матеріалами: МОН