Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
23 грудня 2014 р. Всi новини

Відбулося публічне формування складу експертів нового конкурсу підручників

 

 

Вчора об 11.30 в МОН відбулося відкрите (в онлайн-режимі) формування складу експертів нового конкурсу підручників шляхом жеребкування.

Вперше в Україні конкурс відбувся на основі електронного репозитарію. Серед учасників відкритого відбору експертів: заступник Міністра освіти і науки Павло Полянський, представники засобів масової інформації, громадських організацій, книговидавці, усі охочі.

Як наголосив Павло Полянський, головною метою такого формату є прозорість та відкритість усіх етапів конкурсу для суспільства, в тому числі й сьогоднішнього етапу – формування складу експертів, які оцінюватимуть підручники. «Якщо донедавна списки експертів були утаємничені (але не для всіх; кому було «потрібно, ті знали), то вже сьогодні вся країна знатиме ім’я кожного експерта, який оцінюватиме той чи інший новостворений підручник для 4 або 7 класу. Експерт має відчувати свою відповідальність, водночас це буде свідченням його фаховості й сумління».

Ще одна новизна «електронного» конкурсу полягає в тому, що відтепер жоден чиновник МОН, представники інших державних інституцій чи навіть директори шкіл не матимуть впливу на вибір вчителями підручників – його здійснюватимуть винятково вчителі-практики через електронну систему репозитарію. Жодних «узагальнених» результатів на районному чи обласному рівнях не буде. Окрім того, наказом Міністерства №1454 від 10.12.2014 вже затверджено склад Конкурсної комісії, в якій присутні лише представники громадськості. Варто зауважити, що Конкурсна комісія не аналізуватиме зміст підручників – це робитиме склад експертів, який сьогодні обирають, та вчителі. «Комісія повинна після завершення конкурсу встановити достовірність результатів голосування вчителів і узаконити їхній вибір підручників», - зазначив заступник Міністра.

Формування складу експертів відбулося шляхом жеребкування з-понад 5000 поданих заяв з усіх регіонів України. У складі експертної групи може бути від 7 до 15 осіб, третина з них – вчителі, один психолог, а також методисти і експерти НАН та НАПН.

 

 

За матеріалами: МОН