Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
24 грудня 2014 р. Всi новини

Міністерство освіти і науки та швейцарські партнери розпочинають співпрацю задля покращення професійно-технічної освіти в Україні

 

 

23 грудня, заступник Міністра освіти і науки Павло Полянський, директор Швейцарського бюро співробітництва в Україні Бальтрані Гуідо та голова Представництва Geberit International Sales AG  в Україні Раков Олексій підписали меморандум про співпрацю  у рамках освітнього проекту Державно-приватне партнерство для поліпшення санітарно-технічної освіти в Україні».

Проект спрямований на сучасну підготовку українських студентів професійних закладів за спеціальністю «слюсар-сантехнік», яких навчатимуть на базі новітнього устаткування та за участі досвіду швейцарських експертів. Учасниками зустрічі також були представники Ресурсного центру «Гурт», директори професійно-технічних закладів, які братимуть участь в проекті, засоби масової інформації.

Павло Полянський поінформував партнерів, що реформування професійної освіти в Україні є одним із пріоритетів політики МОН. На даний момент уже доопрацьовують проект нового рамкового Закону «Про освіту», в якому важливе місце посідатиме і професійна освіта – адже вона має безпосередній вплив на те, як ми хочемо змінити старшу школу, –  а опісля триватиме розробка нового Закону «Про професійну освіту».

За словами заступник Міністра, сьогодні є необхідним реформування української освіти також за участю міжнародного досвіду. «Тому спільний проект МОН та швейцарських партнерів є стратегічно важливим для покращення якості професійної освіти в Україні, адже українські студенти професійних закладів, які навчатимуться в його рамках, зможуть набути сучасні знання, навички та отримати гідні робочі місця на сьогоднішньому ринку праці», - сказав Павло Полянський.

Бальтрані Гуідо, директор Швейцарського бюро співробітництва в Україні, зауважив, що цей проект є також важливим для швейцарської сторони, адже це перша співпраця Швейцарії з Україною у сфері професійної освіти, у яку, крім того, будуть залучені бізнес-партнери. «Зокрема, у Швейцарії професійно-технічна освіта є близькою половині населення. Система цієї освіти добре розвинена у країні і в її рамках постійно відбувається тісна співпраця з бізнес-представниками», - поділився досвідом Бальтрані Гуідо. Представник компанії Geberit в Україні Раков Олексій  також додав, що компанія хоче отримати фахових, сучасних партнерів-сантехніків, а також сприяти підняттю престижності професії сантехніка в Україні.

Українсько-швейцарський освітній проект триватиме 48 місяців і завершиться у 2018 році. На його реалізацію закладено майже півмільйона швейцарських франків.  Проект реалізовуватимуть у 6 професійно-технічних закладах з різних областей України: Донецької, Полтавської, Чернігівської, Дніпропетровської, Одеської та Рівненської областей. Передбачено розробку нових навчальних програм, підготовка методистів та викладачів, забезпечення закладів належним обладнанням, на якому навчатимуться студенти, та власне навчання студентів.

Насамкінець було сформовано наглядову раду проекту, головою якої обрали заступника Міністра освіти і науки Павла Полянського. Наглядова рада затвердила статут проекту та план діяльності на перше півріччя 2015 року.

 

 

За матеріалами: МОН