Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
13 січня 2015 р. Всi новини

Одним з наріжних каменів є питання децентралізації в освітній галузі, - Павло Полянський

 

 

Заступник Міністра освіти і науки України Павло Полянський в студії Телеканалу новин «24» розповів про реформування освітньої галузі, навчання на окупованих територіях та автономію ВНЗ.

Павло Полянський зазначив, що декілька законопроектів в освітній галузі зараз разробляються не чиновниками, а громадянським суспільством.

«Одним з наріжних каменів для нас є питання децентралізації в освітній галузі. Наша освіта має задовольняти потреби особистості і вирішувати питання працевлаштування після отримання освіти», - наголосив заступник Міністра.

Стосовно Закону «Про вищу освіту», заступник Міністра освіти і науки зауважив, що ще зарано робити якісь висновки, але зазначив, що автономія університетів для багатьох поставила питання, як правильно розпоряджатися свободою та великою кількістю повноважень.

За словами Павла Полянського, для університетів Закон «Про вищу освіту» передбачає дещо нові правила поводження з фінансами, зокрема, право розпоряджатися коштами спеціальних рахунків, які зароблені вищим навчальним закладом, у тому числі й добір кадрів та видачу дипломів. «Університет наближається до формату, який прийнятий у європейських країнах. Враховуючи особисту відповідальність, кожен університет буде сам відповідати за свою репутацію», - підсумував заступник Міністра.

До того ж, за словами Павла Полянського, самостійне наповнення бюджету вишу стимулює навчальні заклади до реалізації і продажу наукових розробок, а також до отримання більших коштів саме від науки.

Батьки, як вважають у Міністерстві освіти і науки, повинні цікавитися системою навчання дитини у школі, контролювати відносини учетилів та дітей у школах.

«На сьогодні, завдяки залучанню батьків до написання підручників для початкової школи, ми отримали дуже якісну нову редакцію програм, які є значно розвантаженішими за попередні», - підкреслив Павло Полянський.

Також, на думку заступника Міністра, потрібно залучати батьків до процесу демократизації шкіл, бо ми не можемо стати демократичним суспільством, якщо у школах панує авторитаризм.

Заступник Міністра освіти і науки розповів щодо Донецької і Луганської областей: на підконтрольній українській владі території працюють 763 дитячих садочки, 916 шкіл. «Для нас зараз важливо, щоб цьогорічні випускники могли отримати документи про базову та загальну середню освіту, і Міністерство освіти і науки України намагається це робити у будь-який спосіб».

За матеріалами Телеканалу новин «24»