Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
3 листопада 2010 р. Всi новини

Поради майбутнім абітурієнтам стосовно підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання

 

З введенням обов'язкового тестування для всіх абітурієнтів поняття довузівська підготовка стало неактуальним.

Підготовчі факультети найбільших навчальних закладів почали перепрофілювати в курси з підготовки до зовнішнього незалежного тестування. Однак вони вже не користувалися такою популярністю серед абітурієнтів, особливо іногородніх, як раніше.

 

Додаткові бали за підготовку

У цьому році ситуація кардинально змінилася: у проекті умов прийому до ВНЗ в 2011 році з'явилася нова норма, яка передбачає, що слухачі підготовчих курсів при вузах зможуть отримати додатково від 2 до 20 балів до загальної конкурсної оцінки.

Критерії, від яких залежатиме кількість бонусних балів, будуть визначати самі навчальні заклади у своїх умовах прийому. Вони повинні з'явитися вже на початку листопада.

 

Як готуватися: індивідуально або в групі

Поки абітурієнт не визначився з вищим навчальним закладом, краще придивитися до курсів підготовки до ЗНО та репетиторів.

Пошуки індивідуального викладача, як і курсів, варто починати з рекомендацій тих, хто нещодавно став студентом. Докладно розпитайте їх про методи підготовки, ціну занять і, головне, про кінцеві результати.

Основний плюс індивідуального викладача - можна підтягнути знання майбутнього абітурієнта саме за тими темами, які він знає гірше. Домовляючись про уроки з репетитором, не соромтеся висловити свої побажання, з'ясувати питання, що вас цікавлять. Втім, якщо репетитор - професіонал, він сам спробує відповісти на всі питання, обов'язково проведе діагностику знань школяра.

До вибору курсів підготовки до зовнішнього тестування (ЗНО), яких останнім часом достатньо, необхідно підходити виважено. Варто остерігатися інтенсивних програм, радять фахівці.

Якісно підготувати абітурієнта до тестування з мови чи математики за місяць складно. Тому, перш за все, звертайте увагу на курси, що пропонують програму як мінімум на півроку. Заняття в групі до 10 осіб ідеально підійдуть абітурієнтам, які некомфортно почуваються один на один з викладачем.

 

Самостійна підготовка до тестування

У випадку, якщо учень добре навчається в школі та в змозі підготуватися самостійно, або сімейний бюджет не готовий до додаткового фінансового навантаження, можна готуватися до тестування самостійно.

Адже в кінцевому підсумку нічого надприродного від майбутніх абітурієнтів не вимагають - все в рамках шкільної програми. На офіційному сайті УЦОЯО можна знайти програми ЗНО, за якими складаються тести, і список рекомендованих для підготовки підручників і посібників з кожної дисципліни. Там же є приклади тестів минулих років з відповідями.

Посібники з підготовки до ЗНО можна придбати і в книжкових магазинах, однак майте на увазі, що їх автори часто не мають поняття про специфіку завдань тестування.

Фахівці відзначають, що під час самопідготовки абітурієнт може втратити важливі деталі або не звернути уваги на дрібниці, що можуть виявитися важливими на тестуванні. Тому, якщо помітили, що майбутньому абітурієнту не даються деякі теми, попросіть шкільного викладача дати додаткову консультацію, щоб дитина розібралася.

 

Це корисно знати при самостійній підготовці

Російський психолог Олександр Пронін розробив спеціальну техніку підготовки до тестування або іншого важливого іспиту, що діє за принципом 3-4-5. Час до іспиту (рік, місяць, тиждень) ділиться на три рівні частини. У перший період треба пройти всі теми "на трієчку", у другій - "на четвірку", а в дні, що залишилися - відшліфувати знайомі теми і прибрати всі помилки, щоб здати іспит на відмінно.

Англійські психологи-консультанти в книзі "Іспит без стресу" зібрали самі корисні поради про те, як підготуватися до важливого зрізу знань без паніки і зайвих психологічних навантажень. Ось деякі з них:

  • Організуйте підготовку до тестування за планом (тижні, дні, години). Складаючи розклад на кожен день занять, необхідно чітко визначити, що саме сьогодні буде вивчатися, які розділи і теми;
  • Визначте свої "золоті" години ("жайворонок" ви або "сова") і, відповідно, плануйте, в якому темпі будете готуватися в період підйому і спаду активності;
  • Підготуйте місце для занять: приберіть зі столу зайві речі, зручно розташуйте потрібні підручники, посібники, зошити, папір, олівці та ін.;
  • Запланували займатися, а настрою на навчання немає? Почніть з самої цікавої теми - це допоможе ввійти в робочу форму;
  • Боротися з почуттям страху перед предметом можна так: різко встаньте, відверніться від столу, зробіть кілька глибоких вдихів і видихів, і тільки після цього повертайтеся до роботи;
  • Тим, кому не потрібно багато часу на розгойдування, починати підготовку слід з більш важких питань і тем. Якщо ж працездатність наростає поступово, краще не втрачати часу і спочатку швидко повторити більш легший матеріал;
  • Після години занять робіть перерву на 10 хвилин. Після 2-3 годин роботи можна перепочити півгодини, перекусити, а потім позайматися ще 3-4 години і відпочити не менше 2 годин, включаючи обід і прогулянку;
  • Відмовтеся від будь-яких стимуляторів: кава, міцний чай, енергетичні напої. Нервова система і без цього перенапружена - не варто перевантажувати її ще більше.

 

Фінансова складова

  • Підготовчі факультети при ВНЗ - підготовка по одному предмету коштує від 500 до 3000 гривень за весь курс;
  • Приватні курси з підготовки до ЗНО - заняття в міні-групі з 4-6 осіб від 2000 до 3500 гривень за курс.
  • Репетитор - 50-150 гривень за годину занять у Києві, 20-80 гривень - у регіонах.
  • Самопідготовка - зошит для підготовки до тестування з одного предмету - 120-300 гривень.

 

Автор: Анна Цяцько

 

По матеріалам: kp.ua