Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
1 лютого 2015 р. Всi новини

Студенти проти того, аби стипендії платили тільки малозабезпеченим категоріям

 

У Міністерстві освіти та науки роздумують, як оптимізувати виплати стипендій студентам. Зараз в рік з державного бюджету на стипендії тратять 5 млрд грн.

Тож взялися придумувати, як зменшити цю статтю витрат. Для цього визначатимуть, хто зі студентів справді потребує державної допомоги. Так Міносвіти «приміряє» на українського студента європейські стандарти, передає ZAXID.NET.

«У країнах Європи стипендії як такі отримують на соціальних засадах. Тобто більшість студентів, які отримують стипендії, це далеко не 70%, як є в нас. Тож це матеріальна допомога держави тим студентам, які не можуть інакше себе забезпечити», – розповіла заступник міністра освіти Інна Совсун.

Проте в Україні визначити соціальний статус спудея не так вже й легко, адже свій дохід українці дуже часто не декларують. Тому і в міністерстві назріла ідея: визначати бідний чи багатий студент не лише за довідкою з прокуратури, а й за тим, як виглядає студент і якими благами техніки володіє. Визначати це мала б стипендійна комісія.

«Насправді на рівні університету, а саме адміністрація, може оцінити це, вона може знати, який студент реально потребує підтримки, а який – ні. Тобто тут є якісь вторинні фактори, скажімо, як дитина вдягається, чи вона з села чи з великого міста», – додала Інна Совсун.

Студенти ж проти, щоб на виплату та величину їхньої стипендії впливала вартість їхнього одягу чи ж умови проживання. Адже це не завжди свідчить про соціальний статус. Бо, наприклад, брендовий одяг можна придбати і на секонд-хенді, а дорогу техніку можна взяти в кредит.

«Напевно, такі ідеї поза межами здорового глузду. І мене почасти дивують такі інформаційні викиди. Коли я чую, що хтось, особливо з чиновників, говорить фразу: «от десь там в Європі, десь там в Америці...». Давайте творити своє. Ми не можемо одягати сорочку європейця на себе, давайте пошиємо свою сорочку і будемо її витворювати», – зазначив голова профспілкової організації студентів ЛНУ ім. І. Франка Михайло Мураль.

І справді, європейська сорочка на українському студентові затріщить. До прикладу, в Італії стипендію може отримати майже кожен студент. Критерії зазначені, проте вони доволі лояльні. Та й поняття стипендії дуже відрізняється від українського. Там воно означає покриття витрат за курс навчання.

«Якщо сім'я має річний дохід менше ніж 12 тис. євро, тоді особа гарантовано може отримати стипендію на навчання. Якщо ж більше, тоді її отримати трохи важче. Із тих, хто просить стипендію, і на це є підстави, можемо сказати, що майже всі її отримують. Це передбачає право особи на освіту. Тут не йдеться про привілеї. Якщо є потреба, закон захищає особу. Право на освіту не може бути обмеженим лише недостатньою кількістю ресурсів», – зазначив професор Латеранського університету в Римі (Італія) Гетеано де Сімоне.

Соціальний критерій там також діє, проте визначити статус студента – елементарно. Як же ж зробити це в Україні, коли в нас секонд-хенди часто популярніші за брендові бутики, кредити – звична практика для спудея, а доходи більшість не декларує – питання риторичне.

Нагадаємо, зараз закон України про вищу освіту передбачає виплати стипендій 2/3 від усієї кількості студентів державної форми навчання, проте не більше ніж 75%.
 

 

 

За матеріалами: ZAXID.NET