Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
8 листопада 2010 р. Всi новини

Умови прийому до вищих навчальних закладів на 2011 рік реанімують гірші традиції "ручного" набору до університетів, вважають у Центрі освітнього моніторингу

 

Прес-служба Центру освітнього моніторингу (ЦОМ) повідомила, що жодні важливі пропозиції, які були внесені до проекту Умов прийому до вищих навчальних закладів 2011 року від 120 громадських організацій зі всієї України та від народних депутатів України, не були враховані в остаточній редакції документу.

Відтак, у центрі вважають, що затверджені нові умови прийому до вищих навчальних закладів у 2011 році, ускладнять рівний доступ до якісної освіти і престижних українських університетів обдарованим дітям з небагатих родин.

Центр розцінює практику невмотивованого ігнорування конструктивних пропозицій, як чергове підтвердження небажання чиновників від освіти вести діалог з громадськістю та відмову від дотримання засад державно-громадського управління освітою.

При цьому у Центрі освітнього моніторингу не виключають, що від самого початку керівництво Міносвіти не мало наміру проводити справжню громадську експертизу документа й брати до уваги внесені зауваження і пропозиції.

Так, затверджені умови прийму зберігають всі найодіозніші норми серед яких - врахування середнього балу шкільного атестата, що вираховується за 200-бальною шкалою й фактично прирівнюється до проходження ЗНО з одного предмета.

Як стверджують у ЦОМ, в 2010 році це мало негативним наслідком масове "переписування", по суті фальсифікацію, шкільних журналів, стрімке зростання нагороджень золотими та срібними медалями тощо.

Тим часом, зазначають у центрі, пояснюючи необхідність врахування середнього балу атестата необхідністю стимулювати вивчення випускниками шкіл всіх навчальних предметів, а не лише тих, з яких випускники проходитимуть ЗНО та складатимуть вступні випробування, Міносвіти передбачило в Умовах прийому на 2011 року норму, за якою вступники можуть стати студентами, маючи з непрофільних предметів бали в сертифікатах, нижчі за 124.

Як вважають у ЦОМ, цим учнів якраз і заохочують взагалі не вивчати предмети, які не будуть профільними на спеціальності, на які вступатиме той чи інший випускник.

Також, в умовах вступу передбачені преференції (додаткові 20 балів, – ред.) тим вступникам, які оплатять своє навчання на підготовчих курсах та факультетах доуніверситетської підготовки у конкретному вищому навчальному закладі.

У Центрі освітнього моніторингу також вважають, що зводиться нанівець роль зовнішнього незалежного оцінювання, як прозорого механізму вступу, оскільки є можливість уникнення ЗНО.

Як зазначають фахівці центру: "Міносвіти "своєрідно врахувало" зауваження експертів про недоречність практики, коли одні особи вступають до вузу шляхом складання ЗНО, а інші – в обхід ЗНО: якщо у 2010 році Міносвіти створило технологічні можливості для певної категорії вступників вступати без сертифікатів ЗНО лише на заочні відділення, то в Умовах прийому на 2011 рік передбачена така можливість і для вступу на денну форму навчання" (для абітурієнтів, які закінчили школу у 2007 році або раніше, - ред.).

Також, у центрі вважають нелогічним визнання сертифікатів ЗНО за попередні роки: "Умовами вступу визнаються сертифікати УЦОЯО про проходження ЗНО за попередні роки, проте чомусь, і це, на думку ЦОМ, було б так само "логічно", не визнаються оцінки, отримані вступниками на вступних випробуваннях в різних ВНЗ у попередні роки".

Нагадаємо, у жовтні Міністерство освіти і науки оприлюднило правила прийому до вищих навчальних закладів у 2011 році.

Згідно з новими правилами, вузи мають затвердити власні умови прийому абітурієнтів до 15 листопада цього року.

 

 

По матеріалам: osvita.ua