Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
18 лютого 2015 р. Всi новини

МОН створює для кожної дитини такі умови, щоб вона мала шкільний атестат і шанс вступити до університету

 

На цьому наголосив заступник Міністра освіти і науки Павло Полянський під час брифінгу у Клубі Кабінету Міністрів України 17 лютого 2015 року.

Як зазначив Павло Полянський, у населених пунктах Донецької області, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження, перебуває близько 4-5 тисяч учнів 11 класу. Із цих населених пунктів очікується близько 3 тисяч випускників, які претендують на вступ до вищих навчальних закладів, повідомляє прес-служба МОНУ.

У населених пунктах Луганської області, на непідконтрольній українській владі території, знаходиться близько 3 тисяч учнів 11 класу. Очікується, що із них близько 2 тисяч випускників претендуватимуть на вступ до вищих навчальних закладів.

Павло Полянський повідомив, що Міністерство освіти і науки рекомендує випускникам шкіл Донецької та Луганської областей, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження, та АР Крим для того, щоб цього року отримати атестат та пройти зовнішнє незалежне оцінювання обрати будь-яку школу будь-якої області України або на території Донецької, Луганської областей, підконтрольній українській владі. Батьки випускників мають написати та подати заяву у паперовому або електронному вигляді на ім’я директора обраної школи з проханням пройти в ній державну підсумкову атестацію у формі екстернату. 24 квітня такі учні мають можливість скласти державну підсумкову атестацію та зовнішнє незалежне оцінювання з української мови та літератури, а також ДПА з інших предметів, дати проведення яких визначає школа.

«Держава повинна дати цим молодим людям шанс у вигляді шкільного атестату, з тим, щоби потім дитина змогла скористатися цим шансом. Ми спрямовуємо і місцеві органи управління освітою, щоб у нас не залишилася без уваги жодна дитина», - підкреслив заступник Міністра.

За словами Павла Полянського, для випускників Донецької та Луганської областей, АР Крим, що зареєструвалися в он-лайн режимі на зовнішнє незалежне оцінювання передбачається всього два випадки, коли їм потрібно буде виїхати з території, на якій вони проживають: для проходження державної підсумкової атестації задля отримання шкільного атестату, другий випадок – їм треба приїхати для проходження ЗНО на пункти тестування.

Як повідомив заступник Міністра освіти і науки, у МОН передбачається, що для багатьох випускників з цих регіонів буде достатньо складно виїхати з території, де вони мешкаю. Тому Міністерством розширено мережу шкіл, які мають право видавати атестати шляхом проходження екстернату – а це всі без винятку школи України, база яких є у відкритому доступі на сайті Міністерства та на сайтах низки громадських організацій. За словами Павла Полянського, із 1873 школи – опорні, де особливо чекають на цих дітей, де їм буде набагато зручніше.

Заступник Міністра освіти і науки зазначив, що для дітей з Криму або із зони АТО, яким складно перетинати блокпости по декілька разів, Міністерство освіти разом з управліннями освіти і науки в усіх областях країни сформували базу навчальних закладів – шкіл інтернатів, закладів санаторного типу, куди бажаючі разом з батьками зможуть приїхати для перебування під час проходження державної підсумкової атестації в школі шляхом екстернату і залишитися там на два або навіть більше місяців, для того, щоби завершити школу, підготуватися до зовнішнього незалежного оцінювання, скласти ЗНО і подати документи до університетів. 191 такий заклад зголосився прийняти випускників із Донецької та Луганської областей АР Крим.

«Ми розуміємо, що частина дітей з Луганської і Донецької областей матимуть великі перешкоди щодо перетину блокпостів, вони можуть не встигнути зареєструватися, тому на цей випадок, у Міністерстві змістили та змінили графік проходження ЗНО на 1 місяць», - повідомив Павло Полянський.

Як зазначив заступник Міністра, тепер випускники з тимчасово неконтрольованих територій можуть зареєстрованих для проходження ЗНО до 20 квітня. У такому випадку вони будуть проходити державну підсумкову атестацію, зовнішнє незалежне оцінювання з української мови і літератури, єдиний предмет де ДПА і ЗНО поєднано, 9 червня. «Це додатковий шанс для цих випускників, але не преференція. Тестові завдання будуть аналогічні за форматом до тих, які будуть раніше», - повідомив Павло Полянський.

Інші предмети учні випускних класів з тимчасово окупованих територій будуть складати з 3 по 26 червня, але, якщо в силу різних причин вони не зможуть з’явитися на пункті тестування 9 червня, то їм буде надана можливість пройти ЗНО з цього предмету додатково 27 червня. Частина дітей з Донецької і Луганської областей, які вже встигли зареєструватися до 20 лютого, складатимуть ЗНО з української мови і літератури 24 квітня.

Павло Полянський підкреслив, що для випускників із зони АТО та АР Крим пільг та спрощень щодо ЗНО не передбачається, окрім продовження терміну реєстрації, максимально ліберальної моделі здобуття українського атестату у формі екстернату. «Щодо змісту тестових завдань для вступу до вищих навчальних закладів, то до всіх абітурієнтів абсолютно однакові вимоги, бо вища освіта не є обов’язковою, вона здобувається на конкурсних засадах, і тут може мати перевагу тільки сертифікат з більшою кількістю балів», - наголосив заступник Міністра освіти і науки.



 

  

За матеріалами: МОН