Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
21 лютого 2015 р. Всi новини

Потрібно змінити обличчя нашої освіти, - Сергій Квіт

 

На цьому наголосив Міністр освіти і науки Сергій Квіт під час зустрічі з освітянами Луганщини.

Сергій Квіт звернув увагу на важливість реформ, які запроваджує Міністерство освіти і науки. «Насамперед освіта повинна бути якісною, а професія педагога – престижною», - підкреслив Міністр.

Закон України «Про вищу освіту», робота над яким велася з 2005 року, вже прийнятий. Як повідомив Міністр, розпочато імплементацію Закону: з наступного року зменшиться аудиторне навантаження на викладача з 900 до 600 годин на рік, багато змін відбудеться у організації навчального процесу, 25% курсів для студентів будуть вибірковими тощо.

Сергій Квіт також зазначив, що зміни до вищої освіти поступово впроваджуються - через нормативно-правові акти Міністерства та Урядові рішення. Наприклад, з цього року університети матимуть право відкривати власні рахунки і обслуговуватися в банках. «Крок за кроком ми досягаємо того, що хочемо змінити, а це - фінансова, академічна, організаційна автономії університетів. Ми йдемо шляхом дерегуляції та децентралізації», - підкреслив Міністр освіти і науки.

Міністр повідомив, що у зв’язку з вимогами до якості освіти кількість університетів зменшиться з 802 до 317. За словами Сергія Квіта, через кілька місяців буде створено Агентство з якості освіти, впроваджуватимуться нові вимоги до захисту дисертацій, до акредитації вищих навчальних закладів. На порядку денному Міністерства освіти і науки – Закон «Про науку та науково-технічну діяльність», де будуть передбачені зміни в організації наукових досліджень. «Передусім необхідно інтегрувати науку і вищу освіту. Головний критерій якості освіти – це наукові дослідження», - зазначив Сергій Квіт.

Наразі Міністерство освіти і науки працює над рамковим Законом «Про освіту», триває кропітка робота щодо розвантаження навчальних програм, і водночас МОН звернулося до громадськості та видавництв щодо проведення прозорого конкурсу підручників. Відповідно до нових умов, різні видавництва мають право видавати підручники з одного ж того ж предмету для одного і того ж класу. Ті підручники, які виявляться найбільш ефективними та популярними, друкуватимуться масовим тиражем за державні кошти. «Ближнім часом конкурси і для авторів, і для друкарень будуть відкритими, а у нас з’являться цікаві та корисні підручники», - підкреслив Міністр.

Як повідомив Сергій Квіт, Міністерство приділяє велику увагу питанням дерегуляції. Наприклад, відмінено велику кількість звітності. «Вчитель повинен готуватися до уроків, а не займатися паперотворчістю», - підкреслив Міністр освіти і науки.

У зустрічі з Міністром взяли участь керівники відділів освіти з 15 районів Луганської області, ректори вищих навчальних закладів, вчителі, керівники професійно-технічних училищ та методичних об’єднань.

Того ж дня Міністр освіти і науки відвідав Інститут фізичного виховання і спорту Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, що сьогодні розташований у місті Кремінна. Міністр відвідав стадіон, побував на заняттях, що саме проходили у спортивному комплексі, а також оглянув матеріально-технічну базу інституту.

Сергій Квіт зустрівся з викладачами, студентами та співробітниками Луганського  університету, виступив із короткою доповіддю стосовно актуальних проблем розвитку освіти в Україні та відповів на запитання студентів та викладачів. Одне із найбільш резонансних питань стосувалось дипломів про вищу освіту, а саме: чи будуть визнаватись в Україні дипломи, видані у самопроголошених ДНР та ЛНР? Міністр відповів, що такі дипломи визнаватись не будуть і додав: «Також я думаю, що ці дипломи не буде визнавати і Росія, оскільки таке визнання  зашкодить іміджу їхніх вищих навчальних закладів».


 

  

За матеріалами: МОН