Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
2 березня 2015 р. Всi новини

Ігор Лікарчук: При новій методиці визначення порогового балу ЗНО велика кількість абітурієнтів не подолає необхідний поріг

 

Під час нещодавнього засідання Колегії МОН Ігор Лікарчук, директор Українського центру оцінювання якості освіти, поінформував про систему визначення результатів зовнішнього незалежного оцінювання, що пропонується у цьому році.

Директор УЦОЯО наголосив, що від системи оцінювання залежить кількість абітурієнтів, які змагатимуться за право стати студентами вищого навчального закладу, повідомляє прес-служба МОН.

Ігор Лікарчук зазначив, що з метою удосконалення технології визначення результатів ЗНО Українським центром оцінювання якості освіти запропоновано методи, які використовуються у багатьох країнах світу. В їх основі – визначення порога «склав/не склав», що відповідає в повному обсязі науковим засадам освітніх вимірювань, дає можливість забезпечити якісніший відбір абітурієнтів та не суперечить міжнародній практиці проведення зовнішніх іспитів.

За словами Ігоря Лікарчука, проаналізувавши різні методики, Український центр оцінювання якості освіти виділив системи визначення порогового балу В. Ангоффа та К. Беука як найбільш раціональні.

За методикою В. Ангоффа, визначення порогового балу здійснюватиметься шляхом встановлення експертами мінімальної кількості тестових балів, які за виконання тесту може отримати абітурієнт з мінімально необхідним рівнем знань. За словами Ігоря Лікарчука, цей метод дає найбільш точні результати, але його використання може призвести до достатньо високого відсотку абітурієнтів, які не подолають цей поріг. У той же час метод К. Беука має більшу кількість показників, які використовуються для визначення порогу та враховує політичну, економічну та соціальну ситуацію в країні, що дасть можливість збільшити кількість абітурієнтів.

Тому, на думку Ігоря Лікарчука, важливо визначитись з оптимальним методом оцінювання, що дозволив би університетам провести якісний відбір студентів та водночас врахувати ситуацію в країні.

 

  

За матеріалами: ВНЗ