Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
9 березня 2015 р. Всi новини

Чотири серйозні омани батьків при вихованні дитини

 

Міф №1. Дитину простіше змусити з'їсти їжу, якщо розповідати про її корисні властивості

На практиці виявляється, що не варто розповідати маленьким дітям про корисні властивості тих чи інших продуктів за сніданком, обідом або вечерею. Батьки можуть домогтися абсолютно протилежного ефекту. Справа в тому, що у дітей зазвичай є стійка асоціація неприємного смаку з усіма корисними продуктами. Даний парадокс пояснюється тим, що вони з самого раннього віку привчені до того, що всі ліки мають гіркий і неприємний смак, і при цьому постійно чують про їх корисні властивості. Саме тому, коли малюк чує про який-небудь корисному продукті, неусвідомлено згадує смак ліків і відмовляється його пробувати.

Міф №2. Щоб швидко й гармонійно розвинути дитину, з нею необхідно постійно займатися

Дотримуючись цієї концепції багато батьків починають водити своїх малюків на всілякі гуртки та розвиваючі заняття буквально з 2-3 років, а вдома постійно підсовують їм розмальовки, розвиваючі ігри та іграшки. На думку британського дослідника Девіда Уайтбреді, інтелект дитини найкраще розвивається, якщо вона часто залишається на самоті. У такому випадку у дитини більш ефективно формуються нові корисні навички та вміння. Це пояснює тим, що з самого юного віку дітям життєво необхідно досліджувати навколишній світ, а найзручніше це робити на самоті. Коли малюк постійно перебуває під контролем батьків, то ризикує вирости безініціативним, мислячим стандартно і не знати, як знаходити вихід зі складних ситуацій.

Міф №3. Розлучення батьків, що пройшло без скандалів, менше травмує дітей

Існує стереотип, що якщо батьки дитини тихо і мирно розлучаються і при цьому зберігають видимість дружніх відносин, то їй набагато легше переживати зміни. Насправді, такого роду безболісне розставання батьків в будь-якому випадку травмує малюка, що було доведено групою фахівців з університету Індіани (США) на чолі з доктором Джонатон Бекмайером. Згідно з проведеними спостереженнями, діти батьків, які розлучилися, на порядок частіше мають проблеми з поведінкою і успішністю в школі. Більше того, вони можуть страждати від підвищеної тривожності, депресії і в майбутньому навіть мати наркотичну залежність. Слід зазначити, що на поведінку і стан психіки дитини не впливає той факт, як саме складаються стосунки між її розведеними батьками. Негативним чином позначається лише факт розставання мами і тата.


Міф №4. Дитина уникне алкоголізму, якщо її з дитинства привчати до культури пиття в колі сім'ї

На превеликий жаль, вчені з Національного дослідницького центру з питань наркоманії та алкогольної залежності з Австралії стверджують, що тактика батьків, при якій вони з раннього дитинства дають дитині пробувати алкоголь вдома, призводить до протилежного результату. До моменту закінчення школи така дитина в три рази частіше стикається з проблемою алкоголізму, якщо з дитинства звикла пробувати в невеликих кількостях алкоголь вдома. Її однолітки, яким батьки взагалі забороняли вживати спиртне, в більшості випадків рідше мають проблеми з алкогольною залежністю, оскільки вважають його шкідливим і небезпечним для організму.