Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
20 березня 2015 р. Всi новини

Україна стане асоційованим учасником Рамкової програми ЄС з досліджень та інновацій «Горизонт 2020»

 

Набуття Україною статусу асоційованого члена у Рамковій програмі Європейського Союзу з наукових досліджень та інновацій «Горизонт 2020» є одним із завдань Програми діяльності Уряду та Коаліційної угоди.

Сьогодні, 20 березня 2015 року, відбудеться урочисте підписання Угоди між Україною і Європейським Союзом про участь України у Рамковій програмі ЄС з наукових досліджень та інновацій «Горизонт 2020».

Угода між Україною і Європейським Союзом про участь України у Рамковій програмі ЄС забезпечить нормативне підґрунтя для співпраці у науково-технологічній сфері та створить передумови для розширення міжнародного науково-технічного співробітництва, приєднання до Європейського дослідницького простору та інтеграції України до Європейського наукового товариства. Угода також сприятиме залученню українських науковців, університетів, науково-дослідних організацій і установ до спільних європейських наукових досліджень, створить основу для структурних реформ у науково-інноваційній сфері України.

«Горизонт 2020» - це грантова програма ЄС, що фінансує наукові дослідження, загальний обсяг фондів якої становить 80 млрд євро. «Українські науковці з університетів і науково-дослідних інституцій матимуть доступ до великих ресурсів, їх заявки конкуруватимуть з усіма грантовими заявками європейських країн», - повідомив Міністр освіти і науки Сергій Квіт під час засідання Уряду 11 березня 2015 року.

Міністр також зазначив, що МОН детально роз’яснюватиме вищим навчальним закладам та науковим інституціям технологію участі в програмі, для того щоб використати кожну можливість для запровадження інновацій, наукових та прикладних досліджень.

Як повідомив Сергій Квіт, асоційована участь України в програмі «Горизонт 2020» передбачає фінансовий внесок, сплата якого забезпечить участь українських науковців в заходах програми, фінансування їх науково-дослідних проектів, передачі обладнання тощо.

«Загальна сума визначеного внеску України для участі в програмі становить 35,5 млн євро, але, враховуючи складну фінансову ситуацію в Україні, ЄС запропонував 95-відсоткову знижку», - повідомив Міністр. Окрім того, сплата Україною першого внеску за 2015 рік перенесена на період з 2016 до 2020 роки, а ця сума розподілена на наступні роки участі України в програмі «Горизонт 2020».

Програма Європейського Союзу «Горизонт 2020» розпочалася 2014 року та розрахована на 7 років (2014-2020 роки). Програма орієнтована на підтримку дослідницької та інноваційної діяльності в усіх сферах суспільного життя – від фундаментальних наук до впровадження інновацій в реальний сектор економіки.

«Горизонт 2020» об’єднує всі існуючі програми ЄС з фінансування досліджень та інновацій, включаючи «Рамкову програму з досліджень», «Рамкову програму з конкурентоспроможності та інновацій» і діяльність Європейського інституту інновацій та технологій.

Участь України в проектах Рамкової програми з наукових досліджень та інновацій «Горизонт 2020» дозволить українським вченим проводити фундаментальні дослідження в найбільших науково-дослідних центрах, виконувати широкий спектр новаторських і прикладних робіт, надасть можливість залучати високотехнологічні галузі промисловості України до реалізації проектів і отримувати додаткові замовлення на створення високотехнологічної продукції.

15 грудня 2014 року в Брюсселі Україна та Європейський Союз підтвердили свою готовність підписати Угоду про участь України у Рамковій програмі з наукових досліджень та інновацій «Горизонт 2020».

 

  

За матеріалами: Горизонт 2020