Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
24 березня 2015 р. Всi новини

У Києві пройде Всеукраїнський з'їзд приватних вищих навчальних закладів



Нова редакція Закону України «Про вищу освіту» передбачає створення такої інституції як Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти, на яке будуть покладені обов'язки зовнішнього забезпечення якості відповідно до стандартів та рекомендацій Європейського простору вищої освіти.

На виконання відповідних положень Закону 27 січня 2015 року в Києві відбулося установче засідання ініціативної групи для формування Організаційного комітету зі скликання Всеукраїнського з'їзду приватних вищих навчальних закладів для обрання членів Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти. У засіданні взяли участь представники семи приватних ВНЗ.

Результатом засідання стало створення Організаційного комітету, головою якого було обрано Тараса Фінікова, президента МБФ «Міжнародний фонд досліджень освітньої політики». Було затверджено регламент та план роботи оргкомітету, а також скеровано звернення до керівників приватних вищих навчальних закладів України делегувати повноважних представників до складу Організаційного комітету. Оргкомітет також звернувся з листом до міністра освіти і науки України Сергія Квіта з метою поінформувати Міністерство про заходи Організаційного комітету і отримав підтримку своїх зусиль з підготовки з’їзду.

На звернення Організаційного комітету, розіслане до офіційно діючих приватних вищих навчальних закладів, відгукнулося 19 установ, які, згідно з регламентом, висловили зацікавлення делегувати своїх представників для роботи з підготовки Всеукраїнського з'їзду ПВНЗ. 20 лютого 2015 року відбулося друге засідання оргкомітету, на якому ці навчальні заклади було докооптовано до складу Організаційного комітету і таким чином сформовано його остаточний склад з 27 осіб. На засіданні також були розглянуті концептуальні питання щодо порядку скликання Всеукраїнського З’їзду ПВНЗ та обрання його делегатів; процедури та критеріїв номінування кандидатів до складу Агентства. Було вирішено представити проекти відповідних рішень на розширеному засіданні Організаційного комітету.

12 березня 2015 року відбулося чергове засідання Організаційного комітету, в якому взяло участь 23 члени оргкомітету. В підсумку, було розглянуто і затверджено основні документи, які встановлюють відповідні процедури зі скликання і проведення Всеукраїнського З’їзду приватних вищих навчальних закладів з обрання членів Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти. Зокрема, положення «Про скликання Всеукраїнського З’їзду приватних вищих навчальних закладів та порядок обрання його делегатів», «Про номінування кандидатів до складу Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти", "Про порядок підготовки інформації стосовно кандидатів до складу Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти", "Про утворення Номінаційної комісії Організаційного комітету", "Про надання необхідної інформаційно-консультаційної допомоги вищим навчальним закладам в організації виборів делегатів З’їзду та номінуванні кандидатів до складу Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти".

Було прийнято рішення, що Всеукраїнський з’їзд приватних вищих навчальних закладів відбудеться у Києві 26 травня 2015 року на базі одного з приватних ВНЗ. Вибори делегатів з’їзду та висування кандидатів у члени Агентства проводяться у вищих навчальних закладах з 16 березня до 15 квітня 2015 року. Було вирішено, що вимоги до кандидатів до складу Агентства повинні включати вільне володіння українською мовою; володіння іноземною мовою (англійська, німецька, французька, іспанська чи італійська), наявність визнаного в Україні наукового ступеня, п’яти років науково-педагогічного стажу, взірцевої репутації в академічному середовищі та позитивний досвід участі у співпраці із закордонними освітніми закладами і міжнародними організаціями у сфері вищої освіти. Згідно з рішенням оргкомітету, кандидати на членство в Агентстві будуть зобов'язані оприлюднити інформацію про свої фахові досягнення для ознайомлення з ними ширшої громадськості. Також було сформовано Номінаційну комісію на чолі з Борисом Холодом, президентом ПВНЗ «Дніпропетровський університет імені Альфреда Нобеля».

Наступне засідання Організаційного комітету заплановане на 23 квітня 2015 року. На ньому будуть підбиті підсумки виборів делегатів з’їзду та попередні результати висунення кандидатів до складу Агентства, розглянуто організаційні питання проведення з’їзду та пропозиції стосовно його регламенту, а також буде сформовано мандатну комісію з’їзду.

 

  

За матеріалами: МОН