Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
28 березня 2015 р. Всi новини

Україна потребує сучасної європейської демократичної освіти, - Президент

 

Під час робочої поїздки до Харківської області Президент Петро Порошенко зустрівся зі студентами Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна, де прочитав лекцію і поділився своїм баченням розвитку держави.

На початку лекції Президент привітав університет, якому нещодавно виповнилося 210 років. «Я дуже радий, що дух харківських студентів – це дух свободи і незалежності. Для мене велика честь бути присутнім в одному з найстаріших і найвідоміших університетів України, який понад два сторіччя невпинно працює на вітчизняну і світову науку та освіту», – сказав Глава держави.

Президент відзначив, що в Харківському університеті започатковано і розвинуто багато всесвітньо визнаних наукових шкіл. Глава держави згадав імена математика Олександра Ляпунова, філолога Олександра Потебні, історика Дмитра Багалія, а також відзначив той факт, що із стін вишу вийшло три Нобелівських лауреати: Лев Ландау, Ілля Мечников, Саймон Кузнець.

«Університет стояв біля витоків трьох хвиль українського культурного відродження, активно впливав і впливає на формування національної самосвідомості Українського народу», – наголосив Президент, назвавши імена вихованців Харківського університету Петра Гулака-Артемовського, Володимира Сосюри, Григора Тютюнника, Олеся Гончара, Івана Світличного.

Глава держави зазначив, що Харківський університет за міжнародними рейтингами входить до числа 500 найкращих вищих навчальних закладів світу. «Ми маємо зробити все, щоб ваш університет увійшов до сотні найкращих університетів», – наголосив Глава держави.

Президент висловив харківському студентству особливу подяку за патріотизм, небайдужість та активну громадянську позицію на підтримку суверенітету та незалежності України. «Колектив і студентство Харківського національного університету неодноразово піднімали свій авторитетний і вагомий голос за єдність країни, за цілісність держави, за відсіч сепаратизму й агресії, за мир і злагоду в суспільстві», – підкреслив Президент.

Петро Порошенко нагадав, що ще минулого літа підписав новий Закон України «Про вищу освіту». «Треба відійти від радянщини і зробити українську освіту сучасною, на що й спрямований цей Закон», – сказав Президент, зазначивши, що він забезпечує можливості для виведення української вищої школи на новий якісний рівень, створює умови для її інтеграції у європейський науково-освітній простір, для демократизації університетського життя. Глава держави наголосив на важливості імплементації Закону, глибокого переформатування університетського життя. В повну силу Закон не запрацює, якщо до цього не залучиться студентська спільнота, студентське самоврядування, адже вони є найбільш зацікавленими у цьому, наголосив Президент.

Глава держави поділився своїм баченням розвитку держави, акцентувавши на «Стратегії реформ – 2020».

Звертаючись до студентів, Петро Порошенко наголосив: «Україна майбутнього, незалежність якої ми зараз захищаємо великою ціною, буде такою, якою її побудуєте ви, в яку ви вкладете свої здібності, знання, розум, своє серце і свою душу».

 

 

  

За матеріалами: КПР