Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
15 листопада 2010 р. Всi новини

Міносвіти пропонує законодавчо закріпити вступні іспити у вузах

 

Міністерство освіти і науки оприлюднило для обговорення проект Закону України "Про вищу освіту”

Як зазначають у Міносвіти, проект закону підготовлений з метою приведення законодавства України у сфері вищої освіти до вимог Болонського процесу та створення більш сприятливих умов і розширення доступу до здобуття вищої освіти громадянами України.

Зокрема, зазначають у міністерстві, у проекті закону структуру вищої освіти адаптовано до вимог Болонського процесу, що закладає умови для полегшення визнання дипломів, академічної та професійної мобільності. Передбачено рівні вищої освіти – молодший спеціаліст, бакалавр, магістр, а також вводяться рівні доктора філософії і доктора наук.

Також, згідно з проектом, збільшено термін навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем магістра до півтора-двох років, а в аспірантурі за освітньо-науковим рівнем доктора філософії з трьох до чотирьох років. Встановлений термін навчання в докторантурі за освітньо-науковим рівнем доктора наук – три роки.

У проекті визначено типи вищих навчальних закладів – університет, академія, коледж, професійний коледж – та кількісні параметри щодо їх створення. Ліквідовано рівні акредитації (І-ІV) вищих навчальних закладів та акредитацію вищого навчального закладу в цілому.

Також, проект закону передбачає законодавче закріплення проходження зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО), як необхідної умови для допуску особи до здобуття вищої освіти.

На ряду з цим, у статті 43 проекту закону визначено, що прийом до вищих навчальних закладів здійснюється за результатами ЗНО у випадках, передбачених Умовами прийому до вищих навчальних закладів, з урахуванням середнього бала шкільного атестату та бала вищого навчального закладу.

На думку координатора громадської ініціативи "Студентський захист" Андрія Черниха, "це є спробою Міносвіти закріпити на законодавчому рівні повернення системи вступних іспитів, запровадження яких, спільно з врахуванням середнього балу атестату за 200-бальною шкалою, абсолютно нівелює зовнішнє незалежне оцінювання".

"Очевидно, що в міністерстві є розрахунок на те, що до початку вступної кампанії 2011 року відповідний законопроект буде прийнятий і Міносвіти буде зобов’язане невідкладно внести зміни до умов прийому, і таким чином поверне корупційні схеми до вищих навчальних закладів", - вважає Андрій Черних.

Нагадаємо, діючий закон про вищу освіту не визначає форми конкурсного відбору вступників до вищих навчальних закладів, а лише зазначає, що відбір здійснюється "на конкурсній основі відповідно до здібностей" вступника.

Обговорення законопроекту триватиме до 25 листопада 2010 року.

 

 

По матеріалам: osvita.ua