Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
7 квітня 2015 р. Всi новини

Щодо виготовлення документів про освіту у 2015 році

 

Міністерство освіти і науки України повідомляє, що 30 березня 2015 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України «Про документи про вищу освіту (наукові ступені) державного зразка». 

Цією постановою на виконання Закону України «Про вищу освіту»:

  • • затверджено Перелік інформації, яка повинна міститися в документах про вищу освіту (наукові ступені) державного зразка, 
  • • встановлено граничну вартість виготовлення документа про вищу освіту державного зразка у розмірі двох неоподаткованих мінімумів доходів громадян — 34 гривні (у 2014 році ця сума становила 79 гривень), 
  • • а також дано доручення Міністерству освіти і науки затвердити у місячний строк форми документів про вищу освіту (наукові ступені) державного зразка, додатків до них, зразка академічної довідки. 

 


З повним текстом відповідної постанови можна буде ознайомитися після її офіційного оприлюднення.

Зважаючи на чисельні запити, які надходять до Міністерства освіти і науки, звертаємо увагу керівників навчальних закладів на таке.

Відповідно до статті 7 Закону України «Про вищу освіту» вищі навчальні заклади самостійно виготовляють та видають документи про вищу освіту. Отже, питання пов’язані із визначенням технічного опису бланків документів про вищу освіту (наукові ступені), їх дизайну, способу та місця виготовлення, визначаються вищими навчальними закладами самостійно.

Відповідно до Закону України «Про вищу освіту» у Міністерства відсутні повноваження на розроблення та затвердження спеціального порядку щодо централізованого виготовлення та видачі документів про вищу освіту.

Відповідно до зазначеного Закону Кабінет Міністрів України в межах встановлених повноважень визначає лише обсяг інформації, що вноситься до документа про вищу освіту (науковий ступінь) державного зразка, а Міністерство освіти і науки затверджує форму документа (зміст викладу відповідної інформації) та взаємодію вищих навчальних закладів з Єдиною державною електронною базою з питань освіти у процесі формування реєстраційного номеру документа про вищу освіту (наукові ступені) в зазначеній базі.
Наголошуємо, що Міністерство освіти і науки, ДП «Інфоресурс» немає жодних правових підстав на вжиття заходів, пов’язаних із централізованим виготовленням документів про вищу освіту (наукові ступені).

 
 

  

За матеріалами: МОН