Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
15 квітня 2015 р. Всi новини

Павло Полянський зустрівся з делегацією ООН щодо забезпечення права на освіту учнів з тимчасово окупованих територій

 

14 квітня в Міністерстві освіти і науки України відбулася зустріч заступника Міністра освіти і науки Павла Полянського з головою Представництва ЮНІСЕФ в Україні Джованною Барберіс та представниками Міжнародної організації з питань міграції та Міжнародної організації у справах біженців.

Обговорення було зосереджене на забезпеченні права на освіту умов (зокрема, проходження ДПА і ЗНО) для учнів, які сьогодні перебувають на непідконтрольній українській владі території.

Джованна Барберіс, голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні, зазначила, що надзвичайно важливо, аби кожна дитина, яка сьогодні опинилися на окупованих територіях Донбасу та Криму, могла скористатися своїм правом на освіту. Тому в центрі всіх прагматичних рішень Міністерства спільно з громадськими та міжнародними організаціями мають стояти інтереси та потреби школярів, випускників шкіл. Адже на окупованій території України безпека цих дітей перебуває під ризиком.

Заступник Міністра Павло Полянський наголосив, що допоки частина Донецької, Луганської областей та Криму не будуть звільнені, про проведення ДПА і ЗНО на цих територіях не може й бути мови.  Однак МОН України на контрольованій українською державою території робить все необхідне, аби діти з окупованих територій реалізували своє право на освіту. До прикладу, Міністерство пішло на безпрецедентне спрощення можливості для них отримати шкільний атестат, оскільки він дає право пройти зовнішнє незалежне оцінювання та вступити в український чи будь-який закордонний університет. «Міністерство не визнавало, не визнає і не буде визнавати жодного «освітнього документу», виданого терористами на тимчасово окупованих територіях Криму й Донбасу. Ці «документи» є нелегітимними», - наголосив Павло Полянський. Відповідно, МОН дозволило учням окупованого Криму і Донбасу дистанційно прикріпитися за будь-якою школою України, пройти екстернатом у ній ДПА та отримати атестат.

Для таких дітей Міністерство також підготувало 191 заклад по всій Україні, в яких 11-класники разом із батьками зможуть перебувати на період підготовки до ДПА, проходження атестації та зовнішнього незалежного оцінювання, а також – вступу до університету. Наразі триває пошук допомоги для забезпечення харчування у цих закладах та низки інших умов, необхідних для проживання дітей і батьків на зазначений період. Павло Полянський наголосив, що Міністерство не матиме жодного стосунку до будь-якої наданої допомоги; це має безпосередньо стосуватися того закладу, де перебуватимуть учні з батьками із тимчасово окупованих територій. За словами заступника Міністра, допомога представників ООН у зазначених питаннях також буде вкрай необхідною. Адже сьогодні потрібна спільна підтримка українським школярам, які опинилися в складних життєвих умовах внаслідок війни, щоб допомогти кожному з них реалізувати своє конституційне право на освіту.

Учасники зустрічі висловили намір зустрітися з метою обговорення вже конкретних рішень на підтримку учнів та випускників шкіл, що опинилися на тимчасово окупованих територіях Криму і Донбасу.

 

 

За матеріалами: МОН